Trenutno pregledavate Pojavom i širenjem pandemije tjelohranitelji su dobili novi izazov u zaštiti VIP osoba

Pojavom i širenjem pandemije tjelohranitelji su dobili novi izazov u zaštiti VIP osoba

Rajko Bačnar, pričuvni poručnik HV, predsjednik udruge tjelohranitelja IBA Hrvatska i direktor zaštitarske tvrtke LYNX Security  te član Hrvatskog časničkog zbora Primorja, predavao je u utorak slušateljima online (mjesečne) edukacije “SAP – Security Advance Party – novi izazov za Covid 19” koju su organizirali Institut za sigurnosnu kulturu (IVK) i Slovensko udruženje za siguran svijet.

„Pojavom i širenjem pandemije COVID-19, tjelohranitelji su dobili novi izazov u zaštiti VIP osoba. Uz zaštitu VIP-a od svih vrsta napada, što je dio sigurnosnog zadatka, tjelohranitelji su odgovorni i za sprečavanje bilo koje druge opasnosti koja bi mogla zadesiti VIP osobu. To svakako uključuje zarazne bolesti, pa tjelohranitelji uvode dodatnu pažnju prilikom planiranja zaštite VIP-a od virusa COVID-19, odnosno opasnosti od zaraze. Spomenuta mjera zahtijeva dodatnu obuku tima tjelohranitelja, dodatne pripreme i dodatne provedbe mjera“, istaknuo je Rajko Bačnar na predavanju.

Na edukaciji je istaknuto kako bi kroz trening tjelohranitelji trebali steći osnovno znanje o COVID-u i mjerama za sprečavanje infekcija. Uz to, osobna oprema tjelohranitelja mora sadržavati zaštitnu opremu (dovoljno kvalitetne zaštitne maske, termometar za mjerenje tjelesne temperature, sredstvo za dezinfekciju ruku itd.), kako bi tjelohranitelji zaštitili sebe, suradnike i samog VIP-a. Uz to, tim tjelohranitelja svojim je svakodnevnim zadacima, poput pregleda vozila ili inspekcije zaštite okoliša prije dolaska VIP-a, dodao zadatak dezinfekcije vozila i prostora, smanjujući time mogućnost zaraze.

Rajko Bačnar, pričuvni poručnik HV

„Ukoliko VIP osoba putuje na određeno odredište, mora se analizirati prisutnost virusa COVID-19 za određenu zemlju, potom za određenu regiju, a unutar države odredišta i  mikrolokacije boravka (mjesto/grad i sami objekti). Potrebno je imati informacije o tome kako postupiti prema planiranom cilju u smislu prevencije infekcije COVID-om, gdje se mogu provesti testovi na virus COVID-19 i kakav je postupak ukoliko se zarazi VIP ili član tjelohraniteljskog tima“, istaknuo je Bačnar.

“SAP – Security Advance Party” je specijalistički tečaj namijenjen prethodnici tjelohraniteljskog tima, a uz IVK i Slovensko udruženje za siguran svijet, u organizaciji i održavanju online edukacija sudjelovao je security portal Varen svet.

Izvor: ZAŠTITA