Pobuna koja je trajala 36 sati pokrenula je glavno pitanje: Može li Putin izgubiti vlast?

Pripadnici skupine Wagner pripremaju se za povlačenje iz stožera Južnog vojnog okruga kako bi se vratili u svoju bazu u Rostovu na Donu kasno u subotu

Rusi koji imaju veze s Kremljom izrazili su olakšanje što pobuna vođe plaćenika Jevgenija Prigožina nije izazvala građanski rat no svi su se složili u jednome: Vladimir Putin je ispao veoma slab i ranjiv iako se dugo predstavljao kao jamac stabilnosti Rusije i beskompromisni zaštitnik njezine državnosti.

No, ovaj vikend ruske stabilnosti nije bilo nigdje, a nije bilo ni Putina, koji je nakon kratke izjave u subotu ujutro nestao s vidika tijekom najdramatičnijeg izazova njegovom autoritetu u 23 godine dugoj vladavini.

Putin je u svojoj odsutnosti ostavio zapanjene Ruse da se pitaju kako je vođa paravojne skupine Jevgenij V. Prigožin u subotu mogao pokrenuti oružanu pobunu koja je prijetila dosegnuti Moskvu. Javila su se vrlo neugodna pitanja o budućnosti ruskog predsjednika: što je njegov neuspjeh da spriječi pobunu značio za njihovu sigurnost – i njegovu izdržljivost?

Konstantin Remčukov, urednik moskovskih novina s vezama u Kremlju, rekao je u telefonskom intervjuu da je sada moguće ono što se nekada činilo nezamislivim: da ljudi bliski g. Putinu mogu pokušati da ga uvjere da se ne kandidira na sljedećim predsjedničkim izborima u Rusiji. Sa subotnjim događajima, rekao je, g. Putin je konačno izgubio svoj status jamca bogatstva i sigurnosti elite.

Predsjednik Putin se u, unaprijed snimljenom govoru, obraća građanima Rusije u subotu,24.06.

Ideja da je “Putin na vlasti i da osigurava stabilnost i jamči sigurnost — pretrpjela je fijasko “, rekao je gospodin Remchukov. “Ako sam prije mjesec dana bio siguran da će se Putin bezuvjetno kandidirati jer je to njegovo pravo, sada vidim da se elite više ne mogu osjećati bezuvjetno sigurno.”

“Stabilnost” je bio refren Kremlja usred referenduma 2020. koji je g. Putinu otvorio put za dva dodatna mandata, do 2036. A sigurnost ruske države je ono što g. Putin opisuje kao svoju vodeću motivaciju za invaziju na Ukrajinu.

Čak i usred 16-mjesečnog rata u Ukrajini, Kremlj je bio usredotočen na očuvanje slike normalnosti kod kuće. Putin je odolio oštrim pozivima da se proglasi izvanredno stanje ili zatvore granice zemlje. Za elitu, žalac zapadnih sankcija nadoknađen je novim poslovnim prilikama ruskog ratnog gospodarstva i domaćeg tržišta odjednom oslobođenog konkurencije mnogih zapadnih poduzeća.

No Prigožinovo osporavanje autoriteta Kremlja ovog vikenda poništilo je tu računicu. Vođa paravojne skupine Wagner, Jevgenij Prigozhin, svojim je snagama zauzeo rusko vojno zapovjedništvo na jugu, u gradu Rostov na Donu, a zatim poslao kolonu trupa sjeverno prema Moskvi, obećavajući da će ući u glavni grad. Kriza je ublažena kasno u subotu, kada je Prigozhin pristao povući svoje snage u dogovoru koji je njemu i njegovim vojnicima omogućio da izbjegnu kazneni progon.

Neposredna prijetnja je izbjegnuta. Ali u tom procesu Putin je izgubio više od svoje reputacije osiguravača stabilnosti: činjenica da Prigožin i njegove snage nisu kažnjeni narušila je Putinovu reputaciju kao odlučnog vođe koji neće tolerirati nelojalnost.

Taj dojam pojačan je izvještajima ruskih vojnih blogera da su Prigožinove snage oborile ruski borbeni zrakoplov. Putin je Prigožina također nazvao izdajnikom nakon što je ovaj pokrenuo pobunu – i nakon što je vođa plaćenika doveo u pitanje samu Putinovu obrazloženje za rat u Ukrajini. Činilo se da su se ti prijestupi istopili s dogovorom koji je okončao krizu.

Stručnjaci kažu da zbog toga izgleda da Putin manje kontrolira rusku državu nego što se prije znalo.

Državni tajnik Antony J. Blinken rekao je u nedjelju da je Prigožinova pobuna otkrila pukotine koje se pojavljuju u Putinovom držanju vlasti. “Bio je to izravan izazov Putinovom autoritetu,” rekao je Blinken u emisiji “Face the Nation” na CBS-u.

Jedan od zbunjujućih aspekata krize bio je razlog zašto je Putin dopustio da Prigožinov sukob s ruskim Ministarstvom obrane mjesecima eskalira bez da se time bavio, iako je Prigožin je bio drsko otvoren u napadanju i omalovažavanju vodstva ruske vojske.

Nekoliko ruskih dužnosnika opisali su krizu prije svega kao proizvod nefunkcionalnog sustava upravljanja koji je na granici kaosa — što je živopisno prikazano u ruskoj riječi bardak.

Odluke o tome kako se nositi s pobunom Prigožina donesene su u hodu u subotu, nakon mjeseci u kojima su predsjednik i njegov najuži krug nastavljali beskonačno i besplodno raspravljati umjesto da pronađu način kako se nositi s ikonoklastičkim vođom plaćenika.

Prigožinova 36-satna pobuna ukratko

Oružani ustanak u Rusiji pod vodstvom Jevgenija Prigožina, čelnika privatne vojne tvrtke Wagner, zaprepastio je svijet i predstavljao najveći pojedinačni izazov vladavini predsjednika Vladimira Putina otkako je došao na vlast prije 23 godine. Evo osnovnih podataka o pobuni:

Kako je počelo. U nizu objava na društvenim mrežama 23. lipnja Prigožin je doveo u pitanje motive Kremlja za rat u Ukrajini i optužio ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua da je naredio smrtonosne zračne napade na pripadnike Wagnera. Napetosti između Prigožina i ruske vojske rasle su mjesecima.

Brza eskalacija. Nekoliko sati nakon Prigožinovih izjava, ruski dužnosnici osudili su vođu plaćenika i otvorili istragu protiv njega za oružanu pobunu. Dana 24. lipnja, pripadnici Wagnera  zauzeli su južni ruski grad Rostov-na-Donu, vojno središte, i počeli pokretati konvoje prema Moskvi.

Dogovor iznenađenja. Kasnije uvečer 24. lipnja, državni mediji u Bjelorusiji neočekivano su objavili da je čelnik zemlje, Aleksandar Lukašenko, ispregovarao Prigožinov pristanak da zaustavi napredovanje njegovih snaga prema glavnom gradu Rusije. Kremlj je rekao da će odbaciti optužbe protiv Prigožina i da će on otići u Bjelorusiju.

Što je slijedeće? U njihovim prvim izjavama otkako je pobuna završila, Putin je pokušao projicirati jedinstvo i stabilnost dok su se vrtjela pitanja o njegovom držanju vlasti, dok je Prigožin tvrdio da ne pokušava svrgnuti ruskog predsjednika. Budući da je Wagnerova budućnost upitna, nije jasno hoće li plaćenička vojska i dalje postojati kao borbena snaga u Ukrajini.

Vođa Wagnerovih plaćenika, Yevgeny V. Prigozhin, u subotu napušta stožer Južnog vojnog okruga usred povlačenja skupine iz grada Rostov-na-Donu,

“Ovo je bilo prilično zanemareno pitanje”, rekao je u intervjuu Konstantin Zatulin, viši član parlamenta u Putinovoj stranci Ujedinjena Rusija. Rizik koji predstavlja Prigožin, nastavio je, “nije dijagnosticiran na vrijeme – možda u nadi da će se riješiti sam od sebe.”

G. Zatulin je tvrdio da je Putin na kraju ipak osigurao stabilnost, jer je blagoslovio dogovor o okončanju ustanka i izbjegao oštru bitku izvan Moskve. No priznao je da zbog drame nitko nije izgledao dobro – “nije pridonijela ničijem autoritetu”.

“Ovo je dokaz da problem postoji”, rekao je Zatulin. “A u ratnom trenutku tako javno demonstrirati probleme – to je naravno štetno.”

 

Plakat za regrutaciju u Rusku vojsku. Moskva.

Za samog Putina, pobuna bi mogla izazvati “egzistencijalnu krizu”, rekao je Sergej Markov, politički analitičar i bivši savjetnik Kremlja.

“Ono čime se uvijek ponosio je čvrstoća ruske državnosti i politička stabilnost”, rekao je gospodin Markov. “Zbog toga su ga voljeli. A ispostavilo se da ne postoji.”

G. Remchukov, novinski urednik, rekao je da se nervoza izazvana pobunom Prigožina mogla osjetiti na velike i male načine u glavnom gradu Rusije. Rekao je da zna za istaknute Ruse koji su pobjegli iz Moskve na dan pobune. Sa svoje strane, g. Remchukov je rekao da je ostao u Moskvi, ali je odlučio da ne vozi svoj Mercedes ili Bentley u subotu iz straha da bi ga Prigožinove snage mogle zaplijeniti ako doista dođu do grada.

Da budemo realni, postoje načini na koje se Putinov sustav pokazao izuzetno otpornim. Sankcije nisu srušile gospodarstvo ili navele vodeće ruske poslovne tajkune da se okrenu protiv Kremlja. Sofisticirani propagandni stroj i žestoka represija uglavnom su ušutkali javno neslaganje oko rata, unatoč golemim ljudskim žrtvama.

Prema tome, neki stručnjaci tvrde da bi bilo prerano predviđati propast sustava.

“Ono što smo jučer vidjeli činilo nam se, kao zapadnim promatračima, prilično nefunkcionalnim i dramatičnim”, rekla je Hanna Notte, nerezidentna viša suradnica u Centru za strateške i međunarodne studije. “Ali taj stupanj disfunkcionalnosti može se pokazati vrlo izdržljivim u takvom sustavu.”

 

Izvor: Anton Trojanovski, New York Times, 25.06.2023.

Preveo i priredio za web Stanislav Linić, brigadir HV u mirovini