Otvoreno spomen-područje „Minsko polje“

Ministar Medved je rekao da križ prosut kroz polje simbolizira žrtvu koja je u Lovasu podnesena:”Ovo je veliki dan za Lovas jer ovo dostojanstveno spomen-područje ostaje vječno za sjećanje na stradanje i simbolizira žrtvu koja je na ovom mjestu podnijeta za našu današnju slobodu“.

U Općini Lovas 16.10.2023. godine svečano je otvoreno spomen-područje „Minsko polje“ u spomen na 89 poginulih i ubijenih mještana Općine Lovas i jednu nestalu osobu, stradalih tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Dana 18. listopada 1991. skupina u kojoj je bio 51 lovaški Hrvat prisilno je, nakon cjelodnevnoga mučenja i zlostavljanja koje su nad njima provodili pripadnici Jugoslavenske vojske i četnika, odvedena na „čišćenje“ minskoga polja u selu. Kada je kolona dovedena do minskoga polja postavljenoga na polju djeteline, na izlazu iz sela prema Tovarniku, stražari su svojim uznicima naredili da uđu u polje, uhvate se za ruke i nogama „kose“ djetelinu dok su oni, zajedno s cijelom vojnom pratnjom, stajali na odgovarajućoj udaljenosti prijeteći im oružjem. Mine su bile postavljene serijski, u nekoliko redova.

Kada bi se aktivirala jedna mina, aktivirao bi se istovremeno cijeli red. U minskome je polju bilo i nagaznih mina. Postavljali su ga stručnjaci iz redova Jugoslavenske vojske. Kako za postavljanje minskoga polja nije bilo nikakva vojnoga opravdanja, može se zaključiti da je bilo postavljeno s ciljem ubijanja i ranjavanja Hrvata. „Košnja“ djeteline nogama dovodila je do aktiviranja mina i niza eksplozija, dok su u isto vrijeme četnici i pripadnici Jugoslavenske vojske pucali u leđa preživjelima. Taj nemili događaj nazvan je – Krvava berba grožđa.

Današnjem svečanom otvorenju spomen-područja nazočile su obitelji, supruge, majke i očevi, sinovi i kćeri, braća i sestre i rodbina poginulih, ubijenih i nestalih mještana Općine Lovas, hrvatski branitelji i  predstavnici Udruga iz Domovinskog rata.

Uz njih, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Šarić, izaslanik predsjednika RH brigadir Dražen Batrnek, izaslanik ministra obrane, umirovljeni general-bojnik Željko Živanović, zastupnici u Hrvatskom saboru, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, načelnica Općine Lovas Tanja Cirba, nadbiskup osječko-baranjski mons. Đuro Hranić, autori spomen-područja i brojni okupljeni u čast žrtvi mještana Općine Lovas.

Spomen-područje su otvorili otkrivanjem spomen-ploče Jelena Baketa, majka poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Predraga i Gorana, Pero Sabljak, sin Marka i nećak Ivana, hrvatskih branitelja stradalih na minskom polju, Josip Balić, sin Katarine i Marina Balića, oboje krvnički ubijeni i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Nazočnima su se na svečanom otvorenju obratili načelnica Općine Lovas Tanja Cirba, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Josip Šarić i izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Tekst i fotografije: Ministarstvo hrvatskih branitelja