OTOČAC-Sat povijesti o Domovinskom ratu – terenska nastava

p1_1430736230Mladi Otočani vrlo malo znaju o tome što se dogodilo u Domovinskom ratu, posebno u gradu Otočcu ili na prvoj crti bojišnice u Gackoj, istaknuo je umirovljeni pukovnik Davor Peitl i napomenuvši kako je to činjenica koje su svjesni i otočki branitelji, a koju pokušavaju ispraviti kroz tzv. „Sat povijesti“. Riječ je je o terenskoj nastavi koju profesorica povijesti Mara Krznarić već duže vrijeme provodi s pukovnikom Peitlom na terenu obilazeći prve crte obrane Otočca i Gacke. Tako je danas učenici IV.gimnazije Srednje škole Otočac sa svojom razrednicom prof.Krznarić došli u posjet kod spomenika braniteljima u Zalužnici, gdje su poližili cvijeće i zapalili svijeće za sve poginule branitelje.

U sklopu terenske nastave  učenici mogu  vidjeti mjesta na kojima je bila prva linija obrane, naoružanje i opremu iz tog razdoblja , a kroz dio nastave vode ih ratni veterani od kojih, osim povjesnih podataka, mogu čuti i njihove životne priče o tom ratnom razdoblju.

Povijesno istraživanje rata u Hrvatskoj nedovoljno je kvalitetno predstavljeno u školskim udžbenicima . To nas sve treba zabrinuti, no osim udžbenika, mladi naraštaji o Domovinskom ratu mogu učiti i na razne druge načine poput ovog.  Zahvaljujem se stoga pukovniku Davoru Peitlu koji  svoja znanja i iskustva prenosi našoj djeci i mladima pronoseći tako istinu o Domovinskom ratu – kazala je prof.Krznarić.

Našim mladima želim govoriti o načinu na koji smo otišli na ratište, o tome kako je bila organizirana obrana našeg grada, ali i o pogibiji naših suboraca, zapovjednika. Drago mi je što su reakcije pozitivne, profesori ističu kako na poseban način dopiremo do učenika, a to osjetimo i po reakciji djece. Oni aktivno sudjeluju u satu, a najčešći „okidač“ kojim ih aktiviramo i uključujemo u razgovor je pitanje imaju li koga tko je sudjelovao u ratu? – ističe pukovnik Peitl.

Danas je pukovnik Peitl predavanje podijelio u dva dijela, u prvom dijelu govorio je o stvaranju postrojba i obrani Otočca i Gacke doline, a u drugom dijelu o VRA “Oluja”.

Izvor: Glas Gacke- http://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=8296&kat=78

Autor: I.B.