Otočac: Sat povijesti o Domovinskom ratu na terenu

Sat povijesti o Domovinskom ratu na terenu GLAS GACKE: Objavljeno: 18-05-2015
DRENOV KLANAC/BRLOG – Mladi Gačani, a i oni šire, ne znaju mnogo o tome što se dogodilo u Domovinskom ratu, posebno na području bivše Općine Otočac. Te činjenice svjesni su i branitelji, koju to pokušavaju ispraviti kroz t. zv. „Sat povijesti o Domovinskom ratu“. Riječ je o terenskoj nastavi koju zajednički organiziraju Srednja škola Otočac, pod vodstvom prof. Mare Krznarić, te Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Gradske organizacije Otočac, s umirovljenim pukovnikom Davorom Peitlom.

otočacIako je od početka Domovinskog rata prošlo više od dvadeset godina, još uvijek premalo je vremena da bi se zaključio taj dio najnovije hrvatske povijesti, ali sasvim dovoljno da bi o tome mogli učiti oni koji u to doba nisu bili ni rođeni. Isto tako, povijesno istraživanje rata u Hrvatskoj nedovoljno je kvalitetno predstavljeno u školskim udžbenicima, stoga osim udžbenika mladi naraštaji o Domovinskom ratu mogu učiti i na razne druge načine poput terenske nastave, u što smo se mogli danas uvjeriti.

U sklopu terenske nastave dva razreda učenika Srednje škole Otočac, ekonomskog i šumarskog usmjerenja mogli su vidjeti mjesta na kojima je bila prva linija obrane, Drenov Klanac – Babić most, i pobliže saznati o ratnim zbivanjima na ovom području. Kroz dio nastave, kroz povijesna zbivanja obrane Gacke učenike su vodili umirovljeni pukovnik Davor Peitel i umirovljeni bojnik Zoran Jelinić, koji su osim povijesnih podataka, ispričali i njihove životne priče o tom ratnom razdoblju.

-Dugi niz godinama u školi provodimo ovakav vid nastave, u čemu nam pomaže pukovnik Davor Peitel. Ove godine odlučili smo da idemo na teren kako bi učenici na drugačiji, zanimljiviji način doživjeli i vidjeli mjesta gdje se branila Gacka, jer Domovinski rat je svetinja koju treba poštivati i nikada zaboraviti. Danas su na terenskoj nastavi bili učenici drugih razreda ekonomske škole i šumarskih tehničara, koji uče dvije godine povijest i sada upravo završavamo s razdobljem Domovinskog rata – kazala je prof. povijesti Mara Krznarić.

Umirovljeni pukovnik Davor Peitel, tadašnji zapovjednik 133. brigade HV-a, kazao je da su tijekom dana s učenicima obišli Drenov Klanac, odnosno Babić most, kojom prilikom su u sklopu terenske nastave približili učenicima ratna događanja na tom području.

-Promijenili smo koncepciju i stil predavanja tako da smo ovaj put u nastavu uključili i čovjeka koji je bio neposredni zapovjednik i koji je bio ranjen u akciji oslobađanja ovog područja, bojnika Zorana Jelinića, koji je učenicima prenio dio svojih zapažanja iz toga ratnog perioda. Inače, u sklopu ovakvih predavanja koristimo audio-vizualna pomagala, ali i pripremljene prezentacije. Od kada s prof. Marom Krznarić provodim ovakav projekt, držim da je povijest Domovinskog rata dosta dobro zastupljena kad je riječ o području bivše Općine Otočac. No, moram se pohvaliti da su zvali i iz škole iz Brinja i pitali bi li se takvo što moglo organizirati i kod njih. Svakako da jest, povijest Domovinskog rata proširit ćemo i na područje Brinja kako bi učenici mogli pobliže saznati o ovom herojskom i slavnom periodu naše bliže prošlosti – kazao nam je pukovnik Peitel.

Kao izravni sudionik tadašnjih ratnih operacija, ali i jedan od zapovjednika, umirovljeni bojnik Zoran Jelinić istaknuo je da prilikom susreta s učenicima čovjek obnovi neke misli, sjeti se nekih detalja, ponovno proživi dio teških trenutaka, no kad vidi mlade ljude i kada se sjeti da je s njihovim djedovima i očevima branio ovaj dio Hrvatske, osjeti posebnu vrstu zadovoljstva, ponos i sreću.

D. Prša