Otkriveno spomen-obilježje u Brlogu

Otočac, 23.03.2024.godine

„Bez obzira na protok vremena, ispisivanje imena poginulih je trajni podsjetnik na žrtvu koju smo kao narod podnijeli za slobodu Domovine, kao podsjetnik na strahote koje smo proživjeli i kao opomena da se nikada ne ponovi”, rekao je ministar Medved 

U mjestu Brlog, u Otočcu, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zajedno s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i civila danas je otkrio uređeno spomen-obilježje za 29 žrtava poginulih u Domovinskom ratu. 29-orici hrvatskih branitelja, redarstvenika i civila koji su poginuli u Domovinskom ratu.
Spomen-obilježje podignuto je u čast i sjećanje na 22 hrvatska branitelja i redarstvenika te sedmero civila poginulih u mjestima Brlog, Drenov klanac i Brloška Dubrava, a postavljeno je u blizini mjesne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije sv. Elizabeti.
Na spomen-obilježju koje je uređeno na inicijativu Udruge „Naši korijeni Kuterevo“, uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja, Ličko-senjske županije te Grada Otočca, uklesana su imena svih žrtava.
Ministar Medved je izrazio zahvalnost za svaku žrtvu koja je pala za hrvatsku slobodu, istaknuvši primjer 29-ero poginulih branitelja, redarstvenika i civila, koji su svoje živote dali za hrvatsku slobodu, sudjelujući u Domovinskom ratu ili stradajući u tom ratu.
„Bez obzira na protok vremena, ispisivanje imena poginulih je trajni podsjetnik na žrtvu koju smo kao narod podnijeli za slobodu Domovine, kao podsjetnik na strahote koje smo proživjeli i kao opomena da se nikada ne ponovi. Ovaj spomenik je svjetionik i putokaz mladima i budućim generacijama da se ne zaboravi istina o pravednom obrambenom Domovinskom ratu”, rekao je ministar Medved.
Svečanosti u Brlogu nazočili su brojni hrvatski branitelji, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac, predstavnici jedinca lokalne i regionalne samouprave, kao i brojni žitelji ovog ličkog mjesta i okolnih naselja okupljeni u čast stradalih.
Župan Ernest Petry u obraćanju nazočnima naglasio je da odavanje počasti poginulima u Domovinskom ratu ima iznimno bitan značenje što trebamo prenositi na buduće generacije jer je njihova žrtva temelj stvaranja hrvatske države.

Izvor: MHB