OSIJEK- “Na prvoj crti zdravlja”

BannerBraniteljska Udruga Hrvatski časnički zbor grada Osijeka, prihvatila je „Pismo namjere“, Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja i obvezala se pomoći u organizaciji i održavanju 5. Kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji, koji će se održati u Osijeku od 15. do 18. rujna 2016. godine, ovog puta, pod nazivom: „Na prvoj crti zdravlja“.

ee1_821234S1U subotu,  02. travnja 2016.g.  održan je pripremni sastanak 5. Kongresa, na kom su nazočili: Predsjednik kongresa prof.dr.sc. Veljko Đorđević; doc.dr.sc. Marijana Braš i dr-ica Branka Kandić-Splavski, predstavnici i članovi vodstva udruge HČZ grada Osijeka: Vinko Vrbanac, predsjednik; Ivan Šoltić, dopredsjednik;  članovi IO  udruge Marko Leko, Filip Aračić, Franjo Kesegi i Željko Radanović, te Miroslav Jularić tajnik HČZ-a. Zatim, Darko Nađ, kao izaslanik gradonačelnika grada Osijeka; Zdenko Kraljik, predsjednik udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Osijeka; Tomo Bagarić, predsjednik Braniteljske zadruge Vladislavci i kao gost, arhitekt Vlado Šilović, HRVI Domovinskog rata.

[huge_it_slider id=”3″]

pismo namjereU Organizacijski odbor 5. Kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji izabran je, ispred HČZ-a grada Osijeka, brigadir Filip Aračić.

Na sastanku je, između ostalog zaključeno, da  trendovi pobola i pomora branitelja i članova njihovih obitelji, uzrokovanih prije svega psihosomatskim i anksioznim poremećajima,  idu ka što bržem nestajanju braniteljske populacije i da se to mora zaustaviti.

Zaustavljanje tih trendova, znači pomoć živim ljudima, baviti se zdravljem branitelja, a ne papirima.

Za sve to, potrebito je definirati NACIONALNU STRATEGIJU, kao državnu obvezu, u čiju ćemo se realizaciju, svi zajedno uključiti.

Aktivnošću HČZ-a, grad Osijek je odabran, da se upravo u njemu, na 5. Kongresu, donesu normativni akti i uredbe, te da se u gradu Osijeku formira prvi Centar Izvrsnosti kao Referentni centar za psiho-socijalnu, rehabilitacijsku i palijativnu skrb za hrvatske branitelje. Takvi centri, osloncem na postojeću zdravstvenu infrastrukturu, formirat će se i u drugim županijskim središtima Republike Hrvatske

HČZ grada Osijeka, pripremiti će, za posljednji dan 5.  Kongresa, u nedjelju, 18. rujna 2016. godine Program za braniteljske udruge iz OBŽ i šire, koje će iznositi svoje prijedloge i iskustva u životu i  radu sa hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Predsjednik HČZ , Vinko Vrbanac, general bojnik HV u miru.