Trenutno pregledavate “OSIJEK 2015”, 13.SUSRETI ČASNIKA HČZ RH-ZAJEDNICA UDRUGA

“OSIJEK 2015”, 13.SUSRETI ČASNIKA HČZ RH-ZAJEDNICA UDRUGA

Tradicionalni susreti časnika HČZ-ZU održavaju se ove godine u Osijeku, gradu na Dravi, u vremenu 5-6. lipanj 2015. godine. Na susretima je prisutno više od 250 članova HČZ iz cijele Republike Hrvatske i održavaju se u Osijeku, Bizovcu, Aljmašu i Erdutu.

Susreti se održavaju svake godine u drugom gradu i cilj im je da se članstvo HČZ kroz domaćinovu prezentaciju upozna sa tijekom Domovinskog rata u tom području. Tako je bilo i ovaj put gdje su nas domaćini, na čelu sa general bojnikom Vinkom Vrbancem, predsjednikom HČZ Grada Osijeka upoznali sa početkom Domovinskog rata na Istočno slavonskom ratištu sa posebnim osvrtom na vojnu situaciju poslije pada Vukovara kada se je Osijek nalazio u poluokruženju i samo ga je izuzetna hrabrost i požrtvovnost branitelja spasila od tragične sudbine susjednog Vukovara. Tema je bila :Osijek u domovinskom ratu Osijeku, do siječnja 1992.g

Održavaje susreta počelo je odavanjem počasti poginulim braniteljima i žrtvama agresije na Spomen obilježju na lijevoj obali Drave. Sudionike je pozdravio brigadir

Sudionike skupa pozdravio je brigadir Dako NAĐ, Predsjednik Odbora za branitelje, grada Osijeka. Prigodno je, upoznao nazočne sa izgradnjom i uređenjem Spomen obilježja braniteljima grada Osijeka, Kraljica mira.
Sudionike skupa pozdravio je brigadir Dako NAĐ, Predsjednik Odbora za branitelje, grada Osijeka. Prigodno je, upoznao nazočne sa izgradnjom i uređenjem Spomen obilježja braniteljima grada Osijeka, Kraljica mira.

Dako NAĐ, Predsjednik Odbora za branitelje, grada Osijeka. Prigodno je, upoznao nazočne sa izgradnjom i uređenjem Spomen obilježja braniteljima grada Osijeka, Kraljica mira. Potom su vijence i svijeće na spomen obilježje i zahvalu braniteljima grada Osijeka položila brojna izaslanstva:

 • Predsjednik HČZ RH-ZU, stožerni brigadir Rozarijo Rozga; Predsjednik HČZ grada Osijeka general bojnik Vinko Vrbanac i Predsjednik HČZ Primorsko-goranske županije, brigadir Stanislav Linić;
 • Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića,gospođa Sanja Ivković,
 • Izaslanik NGSOS RH, brigadir Željko ŠIKIĆ
 • Izaslanici domaćina XIII. susreta, HČZ grada Osijeka, brigadiri Ivan Šoltić, Marko Leko i pukovnik Željko Radanović
 • Čelništva udruga HČZ-a, paljenjem svijeća, odaju počast braniteljima Osijeka.
 • Na kraju nas je sve blagoslovio vlč. Ante Mihaljević, vojni kapelan

Potom je susret nastavljen u Domu Hv U Osijeku gdje su sudionike pozdravili:

 • stožerni brigadi Rozarijo Rozga,
 • Predsjednik gradskog Vijeća grada Osijeka, brigadir Anto Đapić,
 • Dožupan, Dragan Vulin,
 • Izaslanik NGSOS, brigadir Željko Šikić,
 • Izaslanica ministra hrvatskih branitelja, gospođa Sanja Ivković,
brigadir Eduard Bakarec, govorio je o bitkama i bojevima koje su vođene protiv brojnijeg i puno bolje naoružanog agresora..
brigadir Eduard Bakarec, govorio je o bitkama i bojevima koje su vođene protiv brojnijeg i puno bolje naoružanog agresora..

U iscpnom izlaganju na temu: Osijek u domovinskom ratu Osijeku, do siječnja 1992.g. upoznali smo se kroz izlaganja sudionika tih događaja:

 • Uvod u temu i zaključak, dao je general Vinko Vrbanac.
 • pukovnik Marko Leko, govori o neprijateljskim snagama koje su napadale Osijek, i šire područje nekadašnje općine Osijek.
 • brigadir Eduard Bakarec, govorio je o bitkama i bojevima koje su vođene protiv brojnijeg i puno bolje naoružanog agresora..
 • pukovnik Željko Radanović, upoznao nas je sa procesom narastanja broja topničkih postrojbi, koje su bile uključene u obranu grada.

U drugome dijelu uslijedila je prezentacija brigadira Stanislava Linića o aspektima Ruske intervencije u Ukrajini na Europsku sigurnost i odgovornost NATO-a.

Potom je održana 10.Sjednica Sabora HČZ RH-ZU

Nakon aktivnog rada, više kvalitetnih prijedloga i diskusija, donijeti su zaključci o pitanjima, prema Dnevnom redu Sabora.

Večera i druženje u Bizovcu, proteklo je, bez obzira na vrućinu, u ugodnoj atmosferi. Posebno je bilo osjećanje, među našim članovima, kad nas je poslije 22 sata, pozdravio pjevač Stjepan Jeršek – Štef i otpjevao nam pjesmu: Rane devedesete…

Drugog dana posjetili smo Aljmaš. O aljmaškoj crkvi, Gospe od utočišta, u samoj crkvi, govorio nam je župnik, vlč. Ante Markić.

Dragan Dumančić, mještanin Dalja.... o samom egzodusu o šlepovima i ljudskim sudbinama, uključujući i svoju osobnu
Dragan Dumančić, mještanin Dalja…. o samom egzodusu o šlepovima i ljudskim sudbinama, uključujući i svoju osobnu

Pred Spomenikom žrtvama agresije u Aljmašu govorili su:

 • Viši policijski Savjetnik Željko Vajda- o aktivnostima SJP na potezu Aljmaš-Erdut-Dalj-Borovo selo, o napadu JNA na policijsku postaju u Dalju i pogibiji policajaca…
 • bojnik Miljenko Kolobarić, ispričao je svoj dio života koji je proveo u proljeće i ljeto 1991. godine, kao pripadnik 3. brigade ZNG „A“, u Erdutu, Aljmašu i Dalju
 • Dragan Dumančić, mještanin Dalja…. o samom egzodusu o šlepovima i ljudskim sudbinama, uključujući i svoju osobnu.

Zatim smo posjetili Erdutske Vinograde a potom na večeri gradonačelnik Osijeka, gospodin Ivan Vrkić održao je predavanje o Mirnoj reintegraciji. Predavanje je bilo za pamćenje, puno emocija i osobnih viđenja i na njega nitko nije ostao ravnodušan. Potom je uslijedila razmjena darova i završne riječi domaćina, generala Vrbanca i predsjednika HČZ RH-ZU, stožernog brigadira Rozarija Rozge.

.