Trenutno pregledavate Održani „Susreti Banovina 2021.“  u Petrinj1, 13. studenog 2021.

Održani „Susreti Banovina 2021.“ u Petrinj1, 13. studenog 2021.

 

 

 

Jedna od središnjih godišnjih planskih aktivnosti pod nazivom „Susreti Banovina 2021.“ provedena je na području Grada Petrinje, 13. studenog 2021. godine. Aktivnost je zbog epidemiološke situacije provedena kao jednodnevna aktivnost sa smanjenim brojem sudionika u odnosu na ranije godine i sa nešto izmijenjenim programom u odnosu na ono što je najavljeno:

09:00  – polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen-obilježja puk. Predragu

Matanoviću i 233-troje petrinjskih branitelja u Sisačkoj ulici, Petrinja i

polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Gradskom groblju u Petrinji, Ulica

Gromova kod Središnjeg križa, a potom i kod spomen-obilježja masovnih

grobnica „Petrinja-groblje“ – vijence i svijeće u ime Grada Petrinje polaže

predsjednik gradskog vijeća gospodin Robert Polonščak i izaslanstvo HČZ-

ZU, predvođeno predsjednikom HČZ-ZU, predsjednikom Nadzornog

odbora HČZ-ZU i zamjenikom glavnog tajnika HČZ-ZU;

09:40 –  okupljanje ispred vojarne  „Pukovnik Predrag Matanović“;

10:00  – pozdravna riječ predsjednika HČZ-ZU te upoznavanje s hodogramom

aktivnosti;

10:10 – predavanje na temu „Oluja na Banovini“ (puk. Željko Sklepić, HVU „Dr.

Franjo Tuđman“);

11:10 – predavanje na temu „Priprema postrojbi i pripadnika HV radi upućivanje u

međunarodne vojne misije“ (bjn. Dragana Blažeković Babić, Zap. H KoV);

11:30 – diskusija na ranije teme;

12:30 –  zajednički ručak (ručak i osvježavajuća pića osigurava „Pleter – usluge“

d.o.o.);

13:15 – obilazak spomen soba 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i 2. gardijske brigade

„Gromovi“ (puk. Ivan Radić i stn. Tihomir Kastmiler);

13:45 – nastavak predavanja na temu: Suradnja HČZ-ZU s Nacionalnom zakladom

za razvoj civilnog društva (NZRCD) i suradnjom s drugim braniteljskim i

stradalničkim udrugama iz Domovinskog rata, članicama 9. Centra znanja

(predavači: Branko Gačak i Mladen Lalić);

16:15 – obilazak petrinjskih spomen obilježja iz Domovinskog rata (po manjim

skupinama) i paljenje svijeća, uključujući Spomen obilježje kod mjesta

pogibije puk. P. Matanovića; spomen-obilježja u Kotar-šumi pripadnicima

12. domobranske pukovnije Petrinja;

18:00 – završetak aktivnosti te večera (koju organiziraju matične udruge sukladno

vlastitim planovima).

Ranijih godina slične aktivnosti bile provođene kao dvodnevne ili višednevne aktivnosti te s višestruko većim brojem sudionika. Nositelji provedbe aktivnosti bili su predsjednik HČZ-ZU Branko Gačak, potpredsjednik HČZ-ZU Igor Majetić te zamjenik glavnog tajnika HČZ-ZU Mladen Lalić.

Aktivnost je započela polaganjem vijenaca izaslanstva HČZ-ZU i grada domaćina ispred Spomen-obilježja pukovniku Predragu Matanoviću i poginulim 233 petrinjskih branitelja u Sisačkoj ulici u Petrinji te kod Središnjeg križa i Spomen-obilježja masovnih grobnica „Petrinja-groblje“ na Gradskom groblju u Petrinji gdje su pokopani posmrtni ostaci 70-oro civila i branitelja iz četiri petrinjske masovne grobnice. Vijence je u ime Grada Petrinje položio predsjednik Gradskog vijeća, gospodin Robert Polonščak, a u ime HČZ-ZU izaslanstvo su vodili predsjednik HČZ-ZU Branko Gačak, zatim predsjednik Nadzornog odbora HČZ-ZU i predsjednik HČZ Virovitice Davor Špoljarić te zamjenik glavnog tajnika HČZ-ZU Mladen Lalić.

Pretežiti dio aktivnosti proveden je u Vojarni „pukovnik Predrag Matanović“ uz golemu potporu zapovjednika gardijske mehanizirane bojne „Gromova“ pukovnika Ivana Radića i zamjenika zapovjednika gardijske mehanizirane bojne „Tigrova“ satnika Tihomira Kastmilera. U okviru programa vojno-stručnih osposobljavanja članova HČZ održana su predavanja na teme „Oluja na Banovini“ i „Pripreme pripadnika OS RH za upućivanje u međunarodne misije“ te razgledane spomen soba 1. gardijske brigade „Tigrova“ i 2. gardijske brigade „Gromova“.

Izrazito zanimljiva predavanja na temu „Oluja na Banovini“ održao je predstavnik Katedre za strategiju HVU „Dr. Franjo Tuđman“, pukovnik Željko Sklepić, dok je predstavnica Hrvatske kopnene vojske bojnica Dragana Blažeković Babić održala predavanje na temu „Pripreme pripadnika OS RH za upućivanje u međunarodne misije“.

 

Nakon izrazito zanimljivih i emotivno obojenih diskusija članova HČZ-a, koji su bili zapovjednici ili nositelji zadaća svojih postrojbi tijekom VRO „Oluja 95.“  te poučnih informacija i diskusija vezanih uz drugu temu, za izrazito ukusan ručak pobrinulo se vrijedno osoblje „Pleter-usluga“ d.o.o. Tijekom posjeta spomen sobama, pukovnik Radić i satnik Tihomir Kastmiler upoznali su nazočne o povjesnici 1. gardijske brigade „Tigrova“ i 2. gardijske brigade „Gromova“, a članovi HČZ-a su se nakon razgledavanja upisali u knjige utisaka.

 

U nastavnoj trosatnoj aktivnosti koja je organizirana samo za članove HČZ-a, održano je predavanje vezano uz suradnju s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva (NZRCD) i suradnjom s drugim braniteljskim i stradalničkim udrugama iz Domovinskog rata koje su članice 9. Centra znanja i dobivaju financijsku potporu od  NZRCD-a. Predavanja su održali Branko Gačak i Mladen Lalić s porukom daljnjeg prijenosa znanja na članove svojih matičnih udruga te ugovornim obvezama suradnje.

Nakon završenog zajedničkog dijela programa, nazočni članovi udruga obišli su i druga spomen-obilježja hrvatskim braniteljima na području Petrinje. Predstavnici HČZ-ZU, zatim HČZ Ivanić-grada, HČZ Novske, Jasenovca i Lipovljana te HČZ Vrbovca obišli su Spomen obilježje poginulom zapovjedniku 57. brigade „Marijan Celjak“ i drugim braniteljima iz 2. gardijske brigade „Gromovi“, 12. domobranske pukovnije i 57. brigade „Marijan Celjak“ u Kotar šumi, koji su poginuli prvog dana izvršenja zadaća svojih postrojbi tijekom VRO „Oluja 95.“. Ranije rečena izaslanstva zapalila su lampione u čast poginulima. Zapovjednik 3. bojne iz sastava 57. brigade „Marijan Celjak“ i sadašnji predsjednik HČZ Saveza udruga Zagrebačke županije Ivo Janković i zapovjednik 1. satnije iste bojne Dražen Komar upoznali su nazočne s tijekom provedbe i izvršenjem zadaće 3. bojne. 3. bojna je tijekom prvog dana operacije, 4. kolovoza 1995. godine dosegla crtu bliže zadaće brigade, odnosno izbila na prometnicu Petrinja – Hrvatska Kostajnica kod sela Taborište radi izvršenja narednih zadaća na pravcu Budičina – Glavica – Klinac – Hrvatski Cuntić – Jabukovac, a nakon toga smjerom Jabukovac – Raljevčani – Dodoši – Mačkovo selo Miočinovići sa zadaćom osvajanja Spomen-doma Šamarica, odnosno zapovjedništva 39. banijskog korpusa.

Izvješće izradio:

Branko Gačak, predsjednik HČZ-ZU

Tekst i fotografije: Branko Gačak i Mladen Lalić