Trenutno pregledavate Održana sjednica 16. redovnog Sabora HČZ – ZU

Održana sjednica 16. redovnog Sabora HČZ – ZU

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:HČZ RH-ZU

Sjednica 16. redovnog Sabora Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga, održana je 10. prosinca ove godine u kompleksu Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu.

Sjednici Sabora prethodila je sjednica Nadzornog odbora, koja je održana nekoliko dana ranije i 5. sjednica Središnjeg odbora tekućeg saziva Sabora, koja je održana neposredno prije sjednice Sabora.

Sjednica je zbog ograničenja vezanih uz COVID-19 održana kombinacijom fizičkog nazočenja sjednici i dopisnih glasovanja putem e-pošte. Sjednicu je fizičkom nazočnošću vodilo radno predsjedništvo sačinjeno od predsjednika Branka Gačka i dva potpredsjednika Mate Ostovića i Igora Majetića. Tijekom sjednice usvojena su Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2020. godinu, zatim Izvješće Nadzornog odbora i Suda časti za 2020. godinu te Plan rada i Financijski plan za 2022. godinu. Izvješće o radu i Financijsko izvješće za 2020. godinu te Plan rada i Financijski plan za 2022. godinu podnio je predsjednik HČZ-ZU Branko Gačak, a Izvješće u ime Nadzornog odbora podnio je predsjednik Nadzornog odbora Davor Špoljarić. Uz donošenje ranije navedenih dokumenata, donijete su odluke o organizaciji narednog 17. izbornog Sabora tijekom kojeg će biti birano novo čelništvo i saziv 17. Sabora te odluka o održavanju središnjeg godišnjeg okupljanja članova HČZ-ZU. S obzirom da naša Zajednica udruga još nije organizirala slične susrete na prostoru Varaždinske, zatim Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, odlučeno je da se sljedeći susreti održe na prostoru Varaždina i širem području navedene tri županije. Sukladno epidemiološkoj situaciji, program susreta zamišljen je kao višednevna aktivnost. Program bi trebao obuhvatiti niz aktivnosti, uključujući stručna i tematska predavanja vezanih uz obrambeno-sigurnosno područje i Domovinski rat, posjete gospodarskim subjektima namjenske obrambene proizvodnje i uključivati dionike javnog, civilnog i gospodarskog sektora tog kraja. Područje navedene tri županije odabrano je zbog golemog doprinosa postrojbi i pojedinaca OS i Policije s tog područja tijekom Domovinskog rata te domoljublja stanovnika tog područja koji su svoju Domovinu branili daleko od svojih domova.

Nakon održane sjednice 16. redovnog Sabora, fizički nazočni članovi održali su dvosatni Okrugli stol na temu: „Prioriteti interesi članova HČZ-ZU u razdoblju 2022. – 2025.“ Ova aktivnost dio je ugovornih obveza koje proizlaze iz Ugovora o razvojnoj suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

 

Tekst i slike: Branko Gačak i Mladen Lalić