Održana izborno-izvještajna skupština Hrvatskog časničkog zbora Grada Virovitice

Davor Špoljarić predsjednik je Hrvatskog časničkog zbora Virovitica i u novom četverogodišnjem mandatu.

Odlučeno je to 21. svibnja 2016. godine na izborno-izvještajnoj skupštini Hrvatskog časničkog zbora u Restoranu Strukovne škole u Virovitici, na kojoj su osim članova Zbora, nazočili kao gosti: predsjednik HČZ ZU RH umirovljeni stožerni brigadir Rozario Rozga, predsjednica udruge roditelja poginulih branitelja ratne općine Virovitica Anđa Oljačić, predsjednica udruge obitelji poginulih branitelja ratne općine Virovitica Melita Harmund, vijećnik Županijske skupštine VPŽ i zamjenik predsjednika Odbora za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata Zdenko Blažičević(ujedno i član HČZ-a), predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Lahorka Weiss, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga ratne općine Virovitica Zvonko Kožnjak(ujedno član HČZ-a), predstavnik ZU HVIDR-e VPŽ Mile Bičanić, predsjednik ogranka udruge dragovoljaca i veterana ratne općine Virovitica Serfet Ciriković(ujedno član HČZ-a), predsjednik HVIDR-e Grada Virovitice Mirko Poljanac(ujedno član HČZ-a), predsjednik udruge Prvi hrvatski redarstvenik za područje ratne općine Virovitica Ivan Stubičar, predsjednik udruge branitelja liječenih od PTSP-a Virovitice Branko Beneta i predstavnik medija Bruno Sokele(ujedno član HČZ-a).

Od 61 člana s reguliranim članstvom u 2016. godini u radu skupštine je sudjelovalo 40 članova.

Na skupštini su jednoglasno usvojena sva propisana izvješća te je usvojen Plan rada i Financijski plan za 2016. godinu. U izvješću o radu udruge u proteklom četverogodišnjem razdoblju, uz sudjelovanje u nizu važnih obljetnica i događaja iz Domovinskog rata, kako lokalnog tako i državnog karaktera, sudjelovanje u aktivnostima u organizaciji ZU HČZ RH, doprinosu u pripremi i realizaciji stručnih radova i jedne knjige na tematiku Domovinskog rata, organizaciju nekoliko predavanja, pripremu kronologije događaja iz Domovinskog rata i pogibija branitelja za potrebe ICV-a( u cilju prigodnih podsjećanja lokalne javnosti), sudjelovanje u aktivnostima usmjerenim na zaštitu digniteta branitelja i zaštitu nacionalnih interesa,   istaknuta je i realizacija uspostave Stalnog postava Domovinskog rata u Virovitici.

Osim novog/starog predsjednika Davora Špoljarića, jednoglasno je izabrano i devet članova Izvršnog odbora, a uz Davora Špoljarića još su izabrani Željko Teri (dopredsjednik udruge), Tihomir Puškarić (tajnik), Tomislav Kolec(rizničar), te članovi Marko Krstanović, Krešimir Sudarević, Jerko Romić, Vlado Paurić i Zoran Kozjak. U Nadzorni odbor izabrani su Mirko Brajtigam, Ivan Mejašić i Davor Srdjak, a u Sud časti Zvonko Smudić, Darko Vampovac i Željko Heđi. Također valja dodati da je usvojena i dopuna Statuta na način da uz časnike i dočasnike s prostora grada Virovitice i općina Suhopolje, Gradina, Lukač i Špišić Bukovica sada članstvu udruge mogu pristupiti i časnici i dočasnici s prostora općine Pitomača.

Jedan od glavnih zadataka ovog Zbora, koji trenutno broji 61 člana, i spada među najbolje organizirane braniteljske udruge u Virovitičko-podravskoj županiji bit će aktivnosti oko pripreme znanstvenog skupa „Virovitica u Domovinskom ratu“ kojeg je prema Ministarstvu kulture RH uspješno nominirao Državni arhiv Virovitica, a planirano ga je održati 6. listopada ove godine. Rezultat će biti uknjiženi zbir događanja u Domovinskom ratu, vezano za Viroviticu i naše građane s pozicije petnaestak stručnjaka koji na tome rade. Ovaj Zbornik radova svjetlo dana trebao bi ugledati iduće godine. ( bs)