Odavavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u okviru obilježavanja “Petrova 2023.”

Sv. Petar Orehovec, 1. srpnja 2023.

U okviru višednevnih obilježavanja Perova – blagdana Općine Sv. Petra Orehovca, u vremenu od 25. lipnja do 2. srpnja, održane su brojne aktivnosti. U subotu, 1. srpnja predstavnici izvršne vlasti Općine i predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen Križa u čast braniteljima iz Domovinskog rata s tog područja, koji je postavljen ispred zgrade Općine.

Vlč. Krunoslav Dijetić

Počast poginulim hrvatskim braniteljima započela je formiranjem kolone na prostoru između zgrada DVD-a i Komunalnog poduzeća Sv. Petra Orehovec i mimohodom do zgrade Općine, gdje su ispred Spomen Križa hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata predstavnici udruga položili vijence i zapalili svijeće. Kolonu su predvodili članovi povijesne Orehovečke garde i članovi braniteljskih udruga i građana. Uz načelnika Općine Franju Poljaka u ovoj aktivnosti sudjelovali su članovi HČZ-a Sv. Petar Orehovec predvođeni svojim predssjednikom Dragutinom Gajskim te drugih braniteljskih udruga sa šireg križevačkog područja. Izaslanstvo Saveza udruga HČZ Koprivničko-križevačke županije predvodio je predsjednik Zdravko Dimač, a u ime predsjednika HČZ – Zajednice udruga Igora Majetića aktivnostima je nazočio glavni tajnik HČZ-ZU Branko Gačak.

Gl. tajnik HČZ - ZU Branko Gačak, brigadir HV u mirovini

Nakon odavanja počasti hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata nastavljeno je druženje branitelja, kojemu su uz općinskog načelnika i djelatnike općinske uprave, nazočili župnik Župe Sv. Petra Apostola, velečasni Krunoslav Djetić te brojni članovi braniteljskih udruga. Aktivnost je završila u poslijepodnevnim satima podjelom vojničkog graha

Tekst:               Branko Gačak, glavni tajnik HČZ-ZU

Fotografije:      Dragutin Gajski i Zdenko Kirin, predsjednik i dopredsjednik HČZ Sv. Petar Orehovec