Trenutno pregledavate Obljetnica ustrojavanja 19. mješovitog protuoklopnog divizijuna HV Virovitica

Obljetnica ustrojavanja 19. mješovitog protuoklopnog divizijuna HV Virovitica

Oslobođenjem vojarne u Virovitici 17. rujna 1991. godine odlučeno je da se od topničkog oružja koje je zatečeno u vojarni formira topnička postrojba te da se izvrši popuna ljudstvom sa područja koji je pokrivao tadašnji Ured za obranu Virovitica.

Dana 18.09. 1991. godine organizirano se započelo sa izvlačenjem tehnike iz vojarne u selo Podgorje kod Virovitice gdje je 19.09.1991. ustrojen 19. MPOTD. mehanizirani protuoklopni divizijun, među prvim u Hrvatskoj pod vodstvom zapovjednika Miodrag Hokmana.

Već u noći od 20. na 21. ruj­na 1991. godine s dva topnička oružja T-12 divizijun izvodi prvu borbenu akciju otvorivši paljbu na  neprija­teljsko uporište Velika Klisa kako bi se ušutkali neprijateljski minobacači.

26. rujna 1991. godine po zapovije­di OZ Bjelovar haubička bitnica na čelu sa zapovjednikom divizijuna od­lazi na novljansko ratište gdje uspješno daje potporu tamošnjim po­strojbama HV, Pripad­nici divizijuna zajedno s Tigrovima, i ostalim hrvatskim braniteljima uspješno   zaustavljaju   napredovanje banjalučkog korpusa kod  motela Jug na auto-putu. Na tom dijelu ratišta bitnica ostaje do polovice listopada 1991. godine kad se po zapovijedi Đure Dečaka vraća u područje Bilogore i Papuka te podržava naše postrojbe u akciji čišćenja i oslobađanja prostora zapadne Slavonije.

Više o ovoj temi pročitajte na web stranici HČZ VIROVITICE