Obilježena 33. godišnjica ustrojavanja 1.gbr HV ‘Tigrova‘

Zagreb, 5.studeni 2023.

Svečano i uz nazočnost državnog vrha u Zagrebu je u nedjelju obilježena 33. godišnjica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi, kroz čiju je postrojbu od 1990. prošlo više od 11.000 pripadnika koji su sudjelovali u svim ratnim operacijama Domovinskog rata.
Godišnjica je svečano obilježena u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia”, gdje su uz obitelji poginulih i nestalih pripadnika te postrojbe bili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora, Vlade, ministara branitelja i obrane i zagrebačkog gradonačelnika.
Obilježavanje je započelo minutom šutnje za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima Tigrova.

Uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera general-bojnik Krešo Tuškan, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid i drugi.
Brigada Tigrovi prva je hrvatska ratna postrojba čiji su temelji udareni još 5. studenog 1990. godine u vojnoj bazi Rakitje. Kroz postrojbu je prošlo više od 11.000 pripadnika koji su sudjelovali u svim ratnim operacijama Domovinskog rata. U borbi za hrvatsku neovisnost poginulo je 367 pripadnika, a za njih šest se i danas traga.
“Od prvih dana pripadnici Tigrova bili su upućeni na izvršavanje najtežih zadaća u obrani domovine i novoustrojene demokratske vlasti”, istaknuo je ratni zapovjednik Tigrova Eduard Butijer, nabrojivši brojne akcije u kojima su Tigrovi dali svoj doprinos. 
Istaknuo je da su Tigrovi u posljednje 33 godine dali doprinos domovini tijekom rata, ali i u mirnodopskom razdoblju. Njihovi nasljednici, pripadnici 1. mehanizirane bojne, svojim radom u obučnim obvezama te u izvršavanju zadaća u okviru NATO snaga, nastavljaju legendu Tigrova, istaknuo je Butijer i podsjetio na usklik “Za Hrvatsku kao Tigar”. 
Beretke je na svečanosti primio 81 novi pripadnik Tigrova te su dali prisegu na vjernost, odanost i žrtvu domovini. 

Tekst i fotografije: MORH, MHB, Slobodna Dalmacija