Obilježena 32. obljetnica osnutka 157. br HV Slavonski Brod

Prošle su 32 godine od osnutka legendarne 157. brodske brigade Hrvatske vojske – formirane 18. prosinca 1991. iz dijeljenja 108. brigade HV i s ciljem ojačanja obrane na prostoru Brodsko-posavske županije. No, pripadnici ove postrojbe branili su Hrvatsku u Domovinskom ratu diljem Slavonije, ali i u Dalmaciji (pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka), kao i u Bosanskoj Posavini. Za vrijeme Operacije Bljesak, brigada je bila u stanju pripravnosti kao i za Operaciju Oluja. Kroz brigadu je prošlo oko 7000 vojnika, u borbama ih je poginulo 27, a više od 120 ih je ranjeno. Prvi zapovjednik brigade bio je Ivo Petrić koji je ujedno obnašao i dužnost zapovjednika obrane grada Slavonskoga Broda.

“Danas kad obilježavamo 32. obljetnicu osnutka 157. brigade, poznatije i kao brodske, jedne od tri na području Slavonskog Broda, uz 108. i 139. U ratnim djelovanjima izgubili smo 27 naših pripadnika. U spomen na sve njih i zahvalnost za nemljerljivu žrtvu koju su dali, odajemo im počast i u prigodi obljetnice osnutka postrojbe. Važno je reći da oni nisu zaboravljeni niti će ikada biti, dok je nas koji smo još živi, iako nas je, nažalost, svakim dnaom sve manje – rekao je Damir Vinčazović, umirovljeni bojnik 157. brigade HV, podsjetivši i na zapovjednika bojne pukovnika Mirka Sečića koji je preminuo prije tri godine, i koji je redovito za života, svake godine sudjelovao u obilježavanju obljetnica osnutka 157. brigade. Bojnik Vinčazović smatra kako je žrtva koju je grad Slavonski Brod dao u Domovinskom ratu, a to znači najviše ratnika u odnosu na broj stanovnika, zalog za budućnost i svim generacijama da čuvaju od zaborava sve povijesne činjenice i imena naših poginulih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. 

Podršku u tim nastojanjima – da se ne zaboravi, svake godine, pa tako i ove, daju i predstavnici Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. 

“Grad Slavosnki Brod je sigurno dao najviše u Domovinskom ratu, čak tri brigade Hrvatske vojske, plus 3. bojna 3. gardijska, kao i Specijalna jedinica policije, tako da možemo biti ponosni na ljude kojih se i danas sjećamo u prigodi 32. obljetnice 157. brigade, koja je isto tako prošla trnovit put 1991. i 1992. godine. I kao gradonačelnik ali i kao branitelj, mogu reći da sam ponosan na Brođane i na te teške dane, jer smo stvarno dali nemjerljiv doprinos u obrani Lijepe Naše. Vrijeme čini svoje, ali ono što se primjećuje i što istraživanja liječnika potvrđuju, naši, onda preživjeli ratnici stare, stresovi, posljedice ranjavanja i drugih oboljevanja iz ratnih godina nose svoje i oni nažalost polako odlaze, tako da  nas je sve manje. Sve je to cijena za slobodu. Malo je reći – hvala svima koji su dali svoje živote i svima koji su bili ranjavani, ali trebamo se nastaviti boriti i dalje”, rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

 

“Što vrijeme više odmiče, to smo svjesniji uloge koju su naši hrvatski branitelji imali u Domovinskom ratu i što su nam svojoj žrtvom sve ostavili u naslijeđe, slobodu i mogućnost da živimo u sigurnoj Hrvatskoj.Ovo je još jedna prilika da im odamo počast, zahvalimo im i da sve to prenosimo na buduće generacije. Vjerujem da će, i kad posljednji hrvatski branitelj koji je bio u Donovinskom ratu umre, biti prava veličina uloge i cilja koji su ostvarili jasna i vidljiva i tek onda ćemo moći jasno reći kakvo su ogromno djelo ostvarili. Treba reći hvala i svim članvima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja na žrtvi koju podnose sve ove godine”, istaknuo je Branko Sabo, pročelnik Upravonog odjela za hrvatske branitelje Brodsko-posavske županije.

Zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, današnje generacije očituju u sjećanju i odavanju počasti. Tako je bilo i u ovoj prigodi, polaganjem vijenaca i molitvom kod središnjeg križa na Gradskom groblju i pred spomenikom na Trgu Stjepana Miletića u Slavonskom Brodu, a sveta misa za sve poginule pripadnike 157. brigade služena je u crkvi Gospe Brze Pomoći.


izvor: brodportal.hr/foto: kf