Obilježena 32. obljetnica osnutka 127. br HV Virovitica

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u zajedničkoj organizaciji udruge Hrvatski časnički zbor Virovitica i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Virovitica i podružnica za VPŽ te uz projektnu potporu Ministarstva branitelja, Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice obilježena je 32. obljetnice osnutak slavne virovitičke 127. brigade Hrvatske vojske.

Obilježavanje je započelo jutarnjom svetom misom za poginule i umrle pripadnike u župnoj crkvi sv. Roka koju je predvodio župnik i gvardijan virovitičkog franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić.

Nakon toga u 11 sati položen je vijenac te su zapaljeni lampioni na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na virovitičkom gradskom groblju, održan je kratak prigodni program u kome je moderator obljetnice, poznati virovitički umirovljeni novinar Trpimir Markotić, iznio i povjesnicu brigade. Nazočnima se s prigodnim izlaganje obratio i ratni načelnik stožera ujedno i zamjenik zapovjednika brigade umirovljeni brigadir HV Marko Krstanović. Potom je molitvu za sve poginule i umrle pripadnike brigade kao i za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu održao fra Ivica Jagodić, župnik i gvardijan virovitičkog franjevačkog samostana. Nakon toga svi sudionici su se uputili do groba prvog zapovjednika brigade general-pukovnika Đure Dečaka gdje je buketu cvijeća u ime svih nazočnih položio brigadir Krstanović.

U kratkom mimohodu sudionika obilježavanja ove obljetnice, od ulaza u groblje do spomen obilježja za sve poginule hrvatske branitelje virovitičkog kraja u Domovinskom ratu,  hrvatski stijeg nosio je umirovljeni natporučnik Tomislav Kolec, ratni stijeg 127 brigade Hrvatske vojske nosio je umirovljeni pukovnik Darko Vampovac, stijeg udruge veterana i dragovoljaca nosio je Ivan Krajcer (dijete branitelja) dok je stijeg Hrvatskog časničkog zbora nosio Nikola Mesić (dijete branitelja). U ime organizatora obilježavanja 32. obljetnice ustroja 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica vijenac su ispred delegacije ratnog zapovjedništva brigade i predstavnice obitelji poginulih pripadnika brigade nosili predsjednik Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata ogranak Virovitica i podružnice za Virovitičko-podravsku županiju umirovljeni policijski savjetnik Vlado Paurić i predsjednik Udruge Hrvatski časnički zbor Virovitica umirovljeni bojnik Davor Špoljarić.

U prvoj delegaciji u polaganju lampiona, koju je predvodio ratni načelnik i ujedno zamjenik zapovjednika 127. Brigade HV umirovljeni  brigadir Marko Krstanović, bili su dakle, Nada Barčanac u ime obitelji poginulih pripadnika, ratni zapovjednici bojni: umirovljeni pukovnik Marijan Brlek, umirovljeni bojnik Mirko Petraš, umirovljeni bojnik Mirko Vujić umirovljeni pukovnik Mirko Brajtigam, te ratni načelnik obavještajne službe umirovljeni bojnik  Dragutin Dečak, kao i poratni zapovjednik brigade brigadir Miodrag Hokman.

Drugu delegaciju u polaganju lampiona predvodio je saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske pukovnik Josip Đakić, a uz njega su bili: voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić i voditelj virovitičkog Područnog odsjeka za poslove obrane Ministarstva obrane Javor Bogati.

Lampione je u ime Virovitičko podravske županije položio i zamjenik župana Marijo Klement.

Izaslanstvo Policijske uprave Virovitičko-podravske predvodio je i položio lampion načelnik uprave Marcel Štrok. Uz njega su bili i zamjenik Nenad Križić, zapovjednik interventne postrojbe Mario Novosel i djelatnik iste Josip Jadan.

Izaslanstvo grada Virovitice predvodio je i položio lampion gradonačelnik Ivica Kirin, a uz njega su bili: zamjenica Vlasta Honjek Golinac, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo, Sanja Kirin, ratni predsjednik općine Virovitica Anto Krišto, ravnatelj virovitičke Gimnazije „Petar Preradović“ Kristijan Gostimir, ravnateljica Državnog arhiva Virovitica, Dijanom Cenger i direktor Informativnog centra Virovitica Robert Cenger.

Općinu Špišić Bukovica predstavljao je njen načelnik Hrvoje Miler.

Udrugu HVIDR-a Virovitica predstavljao je njen predsjednik Mirko Poljanac.

Izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Virovitica s pripadajućim klubovima i ograncima iz Gradine (umirovljeni poručnik Marin Viljevac), Milanovca (umirovljeni natporučnik Zlatko Đuračić), Svetog Đurđa (umirovljeni narednik Zdravko Osterman), Špišić Bukovice (umirovljeni poručnik Ivan Vuković) i Pitomače (umirovljeni satnik Željko Jug), kao i djece hrvatskih branitelja predvodio je dopredsjednik udruge umirovljeni natporučnik Franjo Štrok.

Izaslanstvo udruge Hrvatskog časničkog zbora Virovitica predvodio je zamjenik predsjednika udruge umirovljeni satnik Željko Teri. Uz njega su bili: umirovljeni satnik Tihomir Puškarić, umirovljeni narednik Željko Heđi, umirovljeni narednik Gani Abazi i umirovljeni natporučnik Zlatko Spevan.

O osnutku i djelovanju 127. brigade Hrvatske vojske za medije je govorio načelnik stožera, ratni zamjenik zapovjednika 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica, brigadir Marko Krstanović, koji je između ostalog u svom izlaganju naglasio: – U tim trenucima stekla su se tri uvjeta za osnutak brigade. Dovoljan broj ljudstva, koji je prerastao u tadašnji 50. samostalni bataljun, potrebno naoružanje i vojna oprema te potreba za oslobađanje okupiranih prostora kako bi se uspostavili najvažniji prometni pravci. Ubrzo smo krenuli u oslobodilačke akcije područja od Grubišnog Polja, okolice Daruvara do Pakraca i prometnice prema Požegi- prisjetio se načelnik stožera, ratni zamjenik zapovjednika 127. brigade HV Virovitica, brigadir Marko Krstanović.

U povodu ove obljetnice za medije je govorio, odnosno tih dana se prisjetio i saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske i član hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice pukovnik Josip Đakić, koji je između ostalog naglasi:- Danas kada obilježavamo dan 127. brigade Hrvatske vojske sjećamo se tih svih hrabrih mladih ljudi koji su stali srcem i ljubavlju u obranu Domovine. Ustrojena je postrojba, koja je bila respektabilna u ovom području i koja je postavljene zadaće odradila temeljito. Bilogora je bila slobodna zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti svih njenih pripadnika a posebice Đure Dečaka, Marka Krstanovića i zapovjednika svih bojni, koji su vodili ljude u tom teškom vremenu, kako se u Virovitici ne bi postavila granica “Velike Srbije”- između ostalog rekao je Josip Đakić.

Povodom 32. obljetnice osnutka 127. brigade Hrvatske vojske, Hrvatski časnički zbor grada Virovitice uz suorganizaciju službenog dijela organizirao za svoje članove i goste i neformalno druženje

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine Hrvatski časnički zbor grada Virovitice je nakon službenog dijela obilježavanja 32 obljetnice osnutka virovitičke 127. brigade Hrvatske vojske,  na imanju odnosno ribnjaku poznatog gradinsko-virovitičkog obrtnika Predraga Šuvaka u Gradini, upriličio neformalno druženje za svoje članove i goste.

Nositelji organizacije druženja bili su članovi časničkog zbora s prostora općine Gradina predvođeni braćom Željkom i Đurom Terijem, a „glavni sponzor“ bio je Predrag Šuvak i sam pričuvni časnik i ratni pripadnik 127 brigade HV, koji je ustupio na raspolaganje svoje imanje sa svim sadržajima te usto donirao i namirnice za prigodni domjenak. Dakle glavni logistićar i organizator pripreme hrane i dobave svega potrebnog bio je Đuro Teri. Izvrstan posao uz roštilj odradili su Marijan Puškarić i Drago Kaladić. Janje za pečenje je pripremio također Drago Kaladić dok ga je nesumnjivo vrhunski pripremio odnosno zgotovio Dragutin Moslavac. O gostima su domaćinski brigu vodili Zoran Novković i Dragan Palatinuš. Za športske aktivnosti odnosno boćanje bio je zadužen Stjepan Jugović, koji je također to vrhunski odradio. Za ugodan štimung odnosno glazbu pobrinuli su se također naši časnici Dragutin Dečak, Darko Koščak, Zlatko Đuračić i sin ratnog pripadnika brigade mladi muzičar Mato Horvat. Vino su donirali Željko Teri i Tihomir Puškarić, povrće je donirao Vjekoslav Moslavac, a više članova je donijelo različita pića i kolače koje su pripremile njihove supruge. Također dio financijskih sredstava utrošenih za ovo druženje osigurali su članovi još znatno ranije te se može reći da su za ovo druženje utrošena minimalna sredstva iz samog buđeta udruge.

Prije početka druženja položen je vijenac i zapaljeni lampioni u počast braniteljima Gradine.

Naravno sve je proteklo u najboljem redu baš kako i dolikuje umirovljenim časnicima i dočasnicima pobjedničke Hrvatske vojske.

Izvor: HČZ VIROVITICA