OBILJEŽENA 32. OBLJETNICA OSNIVANJA 155.br HV Crikvenica

Događaji iz burne hrvatske povijesti protkani ratovima nisu zaobilazili naš kraj. Naprotiv uzimali su danak kroz žrtve i stradavanja. Tako je bilo i u Domovinskom ratu. Osvrćući se na protekla vremena, Domovinski rat je po vojnom sadržaju za naš kraj različit od svih dotadašnjih ratova. Ta različitost naš kraj svrstava u mikrolokacije Republike Hrvatske koje su imale čast ustrojiti vojnu formaciju razine brigade. Nikada prije u povijesti naš kraj nije imao „svoju“ brigadu, višu taktičku postrojbu združenih rodova kopnene vojske.
Dana 16.12.1991. godine ustrojena je 155.brHV („crikvenička“) koju su popunjavali stanovnici bivše Općine Crikvenica, a sada tri jedinice lokalne samouprave Grada Crikvenice, Grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine. S obzirom na veličinu vojne formacije u popunu postrojbe bili su uključeni i stanovnici Opatije, Senja i Raba.

U subotu 16.12. obilježen je dan osnutka 155.brHV, na način da su predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Crikvenice, Grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine obišli mjesna groblja i na prigodan način odali počast poginulim, nastradalim i umrlim pripadnicima 155.brHV te pripadnicima ostalih postrojbi Hrvatske vojske i Hrvatske policije:

– 09:30 sati groblje u Dramlju (grob zapovjednika 155.brHV pukovnika Ivana Manestra),
– 10:00 sati groblje u Crikvenici (centralni križ),
– 10:45 sati groblje u Bribiru (centralni križ),
– 11.30 sati groblje u Novom Vinodolskom (centralni križ).
17.00 sati u župnoj crkvi Sveta Katarina – Selce sližila se misa za poginule, nastradale i umrle pripadnike 155.brHV te pripadnike ostalih postrojbi Hrvatske vojske i Hrvatske policije.

 

Povjesnica 155. brigade Hrvatske vojske

Dana 16. prosinca 1991. godine ustrojena je 155. brigada Hrvatske vojske (155. br HV). Prema Zapovijedi Operativne zone – Rijeka (OZ – Rijeka) brigada je ustrojena kako slijedi:

  • zapovjedništvo brigade – Općina Crikvenica
  • pristožerne postrojbe brigade – Općina Crikvenica
  • prateće postrojbe brigade – Općina Crikvenica
  • postrojbe za logističku potporu brigade – Općina Crikvenica
  • bojna – Općina Crikvenica
  • bojna – Općina Crikvenica
  • bojna – Općina Senj (postrojba se je do trenutka ulaska u sastav 155.brHV nalazila u sastavu 111.brHV – Rijeka, izvršeno je preustrojavanje bojne na način da je u sastav bojne ušla jedna satnija koja se je popunjavala s područja Općine Rab)
  • bojna – Općina Opatija

Za zapovjednika brigade imenovan je bojnik Ivan Manestar, zapovjednik Općinskog stožera teritorijalne obrane Općine Crikvenica (prema tadašnjem teritorijalnom ustroju Općina Crikvenica se sastojala od sadašnjih jedinica lokalne samouprave, Grada Crikvenice, Grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine).
U odnosu na broj postrojbi koje su popunjavane s područja Općine Crikvenica, sastav zapovjedništva i zapovjedno mjesto koje je bilo u Crikvenici, 155.brHV imala je atribut “crikvenička”.
Mobilizacija postrojbi koje su popunjavane s područja Općine Crikvenica obavljena je od 21. i 22. prosinca 1991. godine. Paralelno s aktivnostima na području Općine Crikvenica provodile su se aktivnosti vezane uz postrojbe koje su se popunjavale s područja općina Senj, Rab i Opatija.

Uz intenzivne pripreme u području okupljanja (Turističkog naselja „Zagori“) provedeno je zapovjedno izviđanje i pripremljeno je područje razmještaja na crti Baške Oštarije – Brušane, čime su ispunjeni uvjeti za preuzimanje crte bojišnice na ličkom ratištu jugoistočno od Gospića.
Zaključno 26. prosinca 1991. godine, nakon svečane prisege za vjernost Domovini postrojbe 155.brHV koje su se popunjavale s područja Općine Crikvenica bile su spremne za uvođenje u prednji kraj bojišnice. U atmosferi stalne neizvjesnosti i iščekivanja, dana 3. siječnja 1992. godine postrojbe 155.brHV koje su se popunjavale s područja Općine Crikvenica zaposjele su područje razmještaja i pristupile pripremi za raspoređivanje u prednji kraj bojišnice prema protivničkim snagama u Divoselu, sa zadaćom zaštite prometnice Gospić – Karlobag.
Postrojbe 155. brHV koje su se popunjavale s područja Općina Senj i Rab bile su angažirane na u prednjem kraju na području Drenov Klanac i Ramljane.
Postrojbe 155. brHV koje su se popunjavale s područja Općine Opatija bile su angažirane na u prednjem kraju na crti Trnovac – Podoštra.
Odlazak na ratom zahvaćeno područje i neizvjesnost koja vlada u tom području izazov je sam za sebe i o njemu može svjedočiti samo osoba koja je to prošla. Stanje na bojišnici može se okarakterizirati kao stanje ni mira ni rata. Postrojbe Hrvatske vojske izvodile su aktivnu obranu u teškim klimatskim uvjetima.

Protivnik je povremeno izvodio topničke napade i iznenadno nasumično otvarao vatru iz pješačkog naoružanja. U prilog takvom stanju išlo je međunarodno priznanje Republike Hrvatske (15. siječnja 1992. godine) i pod okriljem Ujedinjenih naroda potpisivanje Sporazuma o bezuvjetnom prekidu vatre (02. siječnja 1992. godine), te raspoređivanje vojnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).

Nakon demobilizacije dragovoljačke satnije „Barakude“ koja se popunjavala s područja Općine Crikvenica i bila u sastavu A bojne 111.brHV, 1. travnja 1992. godine 25 pripadnika te satnije ulazi u sastav 155.brHV.

Specifičnost djelovanja i funkcioniranja 155.brHV proizlazila je iz rasporeda postrojbi koje su se popunjavale s područja Općina Senj i Rab (3. bojna), koja je bile su angažirana na u prednjem kraju na području Drenov Klanac i Ramljane, gotovo na lijevom krilu, dok je ostatak brigade bio angažiran na desnom krilu više od 100 kilometara dugačke ličke bojišnice.

Demobilizacija i ukidanje 155. brHV provedena je od 20. lipnja do 10. srpnja 1992. godine. U vremenu od ustrojavanja do ukidanja (16. prosinca 1991. godine – 10. srpnja 1992. godine), 155.brHV je ispunila sve postavljene zadaće.
U navedenom vremenu u sastavu 155.brHV na ličkom ratištu bilo je angažirano 1386 osoba sa područja Općine Crikvenica. Nažalost to vrijeme nije moglo proći bez žrtvi, ranjavanja i stradavanja.

U prometnoj nesreći 5. veljače 1992. godine, kao pripadnici voda Vojne policije poginuli su Danijel BanVanja Dražić i Alen Smolčić. Na dužnosti zamjenika zapovjednika 1./155.brHV 26. siječnja 1992. godine preminuo je Karlo Buovac. Njihova smrt posljedica je okolnosti uvjetovanih ratnim zbivanjima.

 

Izvor: crikva.hr

ZAPOVJEDNIK 155.br HV pukovnik IVAN MANESTAR
Cesarica, 19.05.1992.godine - Ivan Manestar /zapovjednik 155.br HV/, brigadir Rudolf Brlečić, /zapovjednik OG Lika/ i general Anton Tus /načelnik Glavnog stožera OS RH/