Obilježena 32. godišnjica pogibije vrbovečkih dragovoljaca Damira Rubenčića i Dubravka Smolca

Vrbovec i Subocka, 28. prosinca 2023.

Na današnji dan prije 32 godine poginuli su hrvatski branitelji Damir Rubenčić i Dubravko Smolec, dragovoljci 51. samostalne bojne iz Vrbovca. U znak sječanja na taj dan položeni su vijenci i zapaljene svijeće u Vrbovcu i Subockoj. Uz nazočnost najužih članova obitelji poginulih, ratnih suboraca, predstavnika izvršne i predstavničke vlasti Grada Vrbovca te članova HČZ-a Vrbovec i vrbovečke HVIDRA-e položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomen obilježja Hrvatska kocka u središtu Vrbovca te na Gradskom groblju u Vrbovcu.

Nakon polaganja vijenaca u Vrbovcu, članovi obitelji poginulih, zatim ratni suborci poginulih i gradonačelnik Vrbovca posjetili su mjesto pogibile vrbovečkih branitelja u Subockoj gdje su zapalili svijeće, a potom su kod Spomen križa za poginule vrbovečke branitelje u mjestu Subocka kod Lipika položili vijenac i zapalili svijeće u znak sječanja na poginule.

Aktivnosti vezane uz obilježavanje sječanja na Damira Rubenčića i Dubravka Smolca odvijaju se tijekom vremena Domovinskog rata do danas, a nositelji su bili dragovoljci 1. voda, 1. satnije 51. samostalne bojne uz tradicionalnu potporu Grada Vrbovca. U okviru ovih aktivnosti bile su organizirane i aktivnosti trkačkih i biciklističkih maratona od Vrbovca do Subocke i nazad, kao i bicikistički maratoni Vrbovec – Vukovar – Vrbovec.

Majka poginulog Dubravka, Ljubica Smolec i sestra poginulog Damira, Sandra Tišljarec, gradonačelnik Denis Kralj i dragovoljci 1. voda, 1. satnije sa svojim zapovjednicima Jadrankom Mijalićen i Vladimirom Bačekom ispred Spomen križa za poginule vrbovečke branitelje
Majka poginulog Dubravka, Ljubica Smolec i sestra poginulog Damira, Sandra Tišljarec pale svijeće ispred križeva na mjestu pogibije sina i brata
Paljenje svijeća i molitva za poginule Damira i Dubravka ispred grobnica na Gradskom groblju u Vrbovcu
Nakon paljenj svijeća za poginule Damira i Dubravka članovi HČZ Vrbovec predvođeni predsjednikom i dopredsjednikom Miloradom Milenkovićem i Marijanom Plahutarom te ratnim zapovjednicima 51. samostalne bojne Brankom Gačkom i Sandijem Kneževućem zapalili su svijeće drugim preminulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Vrbovcu, Nevenki Topalušić, Stjepanu Kneževiću, Milanu Škomcu, Željku Budiću.... te preminulim braniteljima na Mjesnim grobljima u Gradecu, Dubravi i Farkaševcu.
  • Tekst: Branko Gačak, glavni tajnik HČZ-ZU
  • Fotografije: Radio Vrbovec, portal Prigorski.hr, Vlado Baček i Branko Gačak