OBILJEŽENA 31. OBLJETNICA OSNIVANJA 157.br HV SLAVONSKI BROD

Na današnji dan, 16. 12. 1991. godine, u Slavonskom Brodu ustrojena je 157. brigada Hrvatske vojske. Prvi zapovjednik brigade bio je Ivo Petrić koji je ujedno obnašao i dužnost zapovjednika obrane grada Slavonskoga Broda.

Polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu i kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića obilježena je 31. obljetnica osnutka. Vijence su položili izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja ujedno i potpredsjednika Vlade Tome Medveda – državni tajnik Špiro Janović, bivši pripadnici i zapovjednici 157. brigade HV , predstavnici Brodsko-posavske županije na čelu s privremenim pročelnikom UO za zdravstvo socijalnu skrb i hrvatske branitelje Brankom Sabom i podpredsjednikom Županijske skupštine BPŽ Berislavom Balenom, Udruga Hrvatski časnički zbor Brodsko-posavske županije , Udruga Dragovoljaca i Veterana Brodsko-posavske županije, predstavnici HVDR-e, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata te političkih stranaka.

U sklopu svoje zadaće u obrani tadašnje Općine Slavonski Brod 157.br HV je čuvala državnu granicu RH uz rijeku Savu od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca. Zona odgovornosti 157. brigade je bila od Slavonskog Šamca pa sve do ušća Orljave, a jedno vrijemo i do sela Davor. Isto tako brigada je djelovala na području Bosanske Posavine, na novogradiškom ratištu, a dio, jačine ojačane satnije, djelovao je na južnom hrvatskom bojištu pod zapovjedništvom generala Bobetka.Za vrijeme Operacije Bljesak, brigada je bila u stanju pripravnosti kao i za Operaciju Oluja. Kroz brigadu je prošlo oko 7000 ljudi, poginulo je 27 pripadnika, a 118 ih je ranjeno.

Obilježavanjem obljetnica prisjećamo se njihove nesebične žrtve.

 Izvor : Mato Opačak i brodportal.hr