Obilježena 30. obljetnica Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro”

Ova obljetnica prigoda je u kojoj ponovno osvještavamo važnost vojnog obrazovanja u kontekstu izgradnje moderne i moćne vojne sile

Izaslanik ministra obrane i posebni savjetnik ministra obrane Željko Živanović
Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj
Zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar
Načelnik Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro” kapetan bojnog broda Marijan Dražetić

Polaganjem vijenca kod biste general-bojnika Blage Zadre u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu u petak 13. listopada 2023. započelo je obilježavanje 30. obljetnice Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro”.

Na svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane i posebni savjetnik ministra obrane Željko Živanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar, načelnik Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro” kapetan bojnog broda Marijan Dražetić, obitelj pokojnog Blage Zadre, bivši zapovjednici i načelnici te najbolji polaznici naraštaja Zapovjedno stožerne škole.

Izaslanik ministra obrane Željko Živanović u svom prigodnom obraćanju rekao je kako je današnji dan prigoda u kojoj ponovno osvještavamo važnost vojnog obrazovanja u kontekstu izgradnje moderne i moćne vojne sile i kako je upravo kvalitetno vojno obrazovanje ono što čini razliku između dobrih i najboljih časnika Hrvatske vojske.

“Ova 30. obljetnica Zapovjedno stožerne škole svjedoči o brojnim uspješnim generacijama časnika Hrvatske vojske koji su obnašali zapovjedne, stožerne i druge dužnosti u nacionalnim i multinacionalnim zapovjedništvima, operacijama na bojištu, mirovnim operacijama te za potrebe drugih tijela obrambenog sustava na operativnoj i strategijskoj razini. Današnji dan zato je prigoda za zahvaliti im na svemu što čine za svoju Domovinu, hrvatski narod i svoju Hrvatsku vojsku,” rekao je Živanović. Također je naglasio da nas je vrijeme u kojemu živimo podsjetilo kako mir nikada ne smijemo uzimati zdravo za gotovo, kako sigurnost nema cijenu te kako više nikada ne smijemo dopustiti da se ponovi neulaganje u obrambeni sustav.

Admiral Robert Hranj u svom obraćanju je pozvao sve prisutne da se prisjete onih vremena kada je Zapovjedno stožerna škola započela sa svojim radom, teških vremena i vremena rata, ali zahvaljujući školovanim i iskusnim zapovjednicima vrlo brzo su se počeli pokazivati dobri rezultati ove škole.

Načelnik Zapovjedno stožerne škole kapetan bojnog broda Marijan Dražetić izrazio je zadovoljstvo i ponos činjenicom što su vrata škole otvorena mnogim partnerskim zemljama od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Francuske do SAD-a i Ukrajine. “Glavni moto ove škole je “Znanjem do pobjede”, a školujući generacije časnika taj slogan je uz čast, dužnost i odanost domovini bio i ostao temelj na kojemu stasaju i razvijaju se hrvatski časnici,” zaključio je Dražetić.

Zapovjedno stožerna škola “Blago Zadro” ustrojena je temeljem Zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Janka Bobetka 4. siječnja 1993. godine, a za njezina prvog zapovjednika imenovan je brigadir Miroslav Jerzečić. Škola je od 1993. godine do danas, računajući i trenutačne polaznike ZSŠ-a “Blago Zadro”, odškolovala 2224 polaznika kroz program Intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe i program Izobrazbe časnika u funkcionalnim područjima. Škola je iznimno ponosna na činjenicu da su njezina vrata otvorena mnogim prijateljskim zemljama, od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Kosova i Sjeverne Makedonije do Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine. Do sada je tako kroz Zapovjedno stožernu školu prošlo više od 100 pripadnika inozemnih oružanih snaga.

Izvor: morh.hr