Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara kao i svake godine održava se i u Rijeci i Primorsko goranskoj županiji

Početkom tjedna pripadnici Državne interventne postrojbe CZ-MUP RH postavili su zastavu RH na trsatsku gradinu i plakat na samom ulazu na Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Svih ovih godina organizator mimohoda koji  je u srijedu 16. studenog u 19 sati počeo paljenjem svijeća ispred Vukovarskog murala u istoimenoj riječkoj ulici je KN Armada. Kolona ponosa i sjećanja se potom kretala središtem grada, Korzom da bi u 20 sati stigla na Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

 Uz prigodnu molitvu, ispred spomenika svim žrtvama iz Primorsko-goranske županije, zapalile su se svijeće i položili vijenci. Svakako, sam kraj prigodne manifestacije kojom se odaje počast žrtvama Vukovara završio se  velikom bakljadom.

Uz mimohod, ove godine Dan sjećanja ima i jako zanimljivi uvod. Učenici osnovne škole iz Matulja su snimili dokumentarni film o braniteljima pripadnicima Armade koji je prikazan okupljenima u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka gdje je s početkom u 17,30 sati biti prikazan film “Armada u Domovinskom ratu”, kojim se također obilježava Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.Film je rad učenica osmog razreda OŠ “Dr. Andrija Mohorovičić” Matulji nastao u sklopu Projekta usmene povijesti na temelju svjedočanstava četiri branitelja pripadnika Armade. Ono što nam je posebno drago, ova je projekcija okupile i velik broj predstavnika braniteljskih udruga što čitavom skupu daje dodatnu vrijednost, kako je istaknuo Mateo Dejak, tajnik KN Armada. Svim uzvanicima je omogućeno razgledavanje izložbe “U obrani domovine”.

Dan kasnije, u četvrtak 17. studenog Udruga Primorski Hrvat s početkom u 19 sati organizirala je  procesiju od Vele Crikve do Mosta branitelja gdje se također održati služba riječi kao i paljenje svijeća. Procesiji u 18 sati prethodila je misa u čast žrtve Vukovara. Na sam blagdan, u petak 18. studenog Rijeka je počast Vukovaru dala zahvaljujući igračima svih uzrasta NK Zamet. Okupljanje je u 16 sati na zametskom malonogometnom igralištu gdje  se potom lampionima ispisao naziv gada heroja, Vukovara. U 17 sati i na Zametu je krenula bakljada. Armada je organizirala  mimohod već u srijedu jer je u četvrtak oko 150 njezinih pripadnika i ostalih navijača Rijeke putovalo u Vukovar gdje su stigli u ranim jutarnjim satima na sam Dan sjećanja. Tradicionalno, Armada je u Vukovaru zajedno sa stotinjak tisuća ljudi učestvovati u mimohodu od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja.

CRIKVENICA Tradicionalnom bakljadom na vijaduktu Dubračina Crikvenica se još jednom prisjetila žrtve Vukovara i Škabrnje. Baklje su zapalili članovi udruge Vavik vjerna Kirija koja okuplja navijače Rijeke. Uslijedio je također tradicionalni mimohod Vukovarskom ulicom do spomenika Vukovaru. I treća tradicija. Mimohod i paljenje svijeća u Selcu, u organizaciji Područne škole Selce. Sva tri događanja okupila su branitelje, predstavnike braniteljskih udruga, Grada Crikvenice, policije, vatrogasce i crikveničke domoljube.

VIŠKOVO – Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, sedmu godinu u nizu Trg na brege bio je mjesto gdje je dominiralo veliko slovo V koje simbolizira Vukovar, Viškovo i znak pobjede. Priključili su se i učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole Sveti Matej. Na taj je način odana počast i neizmjerno poštovanje prema svim žrtvama Domovinskog rata koje nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. Neka im je vječna slava i hvala.

KRALJEVICA