Trenutno pregledavate Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu  Vukovara i Škabrnje u Vrbovcu, Gradecu i Dubravi, 17. i 18. studeni 2020.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Vrbovcu, Gradecu i Dubravi, 17. i 18. studeni 2020.

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:HČZ RH-ZU

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježeni su u Vrbovcu, Gradecu i Dubravi. 17. i 18. studenog 2020.Aktivnosti u Vrbovcu započele su objavom prigodnog poštanskog žiga kojim su Vrbovčani slanjem svojih pisama iz vrbovečke pošte 17. studenog mogli iskazati pijetet žrtvama Domovinskog rata i žrtvama Vukovara i Škabrnje

U sklopu aktivnosti obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 17. studenog je održana sveta misa u Župnoj crkvi Svetog Vida koju je predvodio župnik Zoran Grgić, a nakon mise okupljeni su u Ulici poginulih branitelja ispred Pastoralnog centra zapalili lampaše i svijeće.

Sljedećeg jutra, 18. studenoga polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Hrvatska kocka u središtu Vrbovcu nastavljeno je s aktivnostima obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Izaslanstvo Grada Vrbovca tijekom polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred spomen obilježja predvodio je gradonačelnik Denis Kralj i zamjenik Robert Đuranec. Izaslanstvo Gradskog vijeća predvodio je predsjednik Hrvoje Herček. Polaganju vijenaca i paljenju svijeća tradicionalno su sudjelovali članovi obitelji poginulih vrbovečkih branitelja, zatim predstavnici Hrvatskog časničkog zbora i vrbovečke HVIDRA-e te građani Vrbovca. Izaslanstvo HČZ Vrbovec predvodio je predsjednik Marijan Plahutar a izaslanstvo vrbovečke HVIDRA-e njen predsjednik Vladimir Kožar. Tijekom večernjih sati 18. studenoga zasvijetliti će i vrbovečki vodotoranj u spomen na žrtve Domovinskog rata te žrtve Vukovara i Škabrnje.

U Općinama Dubrava i Gradec također su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje. Polaganju vijenca i paljenju lampaša u Gradecu nazočio je zamjenik općinske načelnice Admir Smajlović i općinski vijećnici a u Dubravi općinski načelnik Tomislav Okroša i zamjenik Ante Grizelj te općinski vijećnici. Molitvu za žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima Hrvatska mati u Dubravi predvodio je župnik Župe Svete Magdalene velečasni Mihill Gojani.

Aktivnostima odavanja počasti u Vrbovcu, Gradecu i Dubravi nazočnio je predsjednik Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga Branko Gačak.

Podsjetimo se da je Hrvatski Sabor 28. veljače ove godine donio Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta a predsjednik Republike Hrvatske je 2. ožujka donio Odluku o proglašenju Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Dani posebnog domovinskog pijeteta uključuju obilježavanje:

– 17. studenoga – Dan sjećanja na Vukovarsku bolnicu 1991.

– 18. studenoga – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i

   Škabrnje

– 19. studenoga – Dan sjećanja na žrtvu Borova naselja 1991. i

– 20. studenoga – Dan sjećanja na žrtve Veleprometa i Ovčare te prestanak otpora hrvatskih

                  branitelja iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Obilježavanje gore navedenih dana provodi se svake kalendarske godine. 17., 19. i 20. studeni ne smatraju se blagdanima, spomendanima ni neradnim danima, dok se 18. studeni slavi kao neradni dan i državni blagdan u smislu zakona kojim se uređuju blagdani, spomendani i neradni dani u Republici Hrvatskoj.

Odavanje počasti žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru izvan razdoblja od 17. do 20. Studenoga održava se na Memorijalnom groblju, a način odavanja posebnog domovinskog pijeteta na mjestima posebnog državnog pijeteta uređeno je Uredbom o jedinstvenom protokolu koju donosi Vlada Republike Hrvatske.

            Tekst Odluke o proglašenju Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta i odredbe Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta objavljeni su u Narodnim novinama 25/2020 od 6. ožujka 2020.

Tekst: Branko Gačak

Fotografije: Radio Vrbovec i Branko Gačak.