Trenutno pregledavate Obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i  dana hrvatskih branitelja, Zagreb i Knin, 4. i 5. kolovoza 2021.

Obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja, Zagreb i Knin, 4. i 5. kolovoza 2021.

Ministarstvo hrvatskih branitelja organiziralo je polaganje vijenaca na Gradskom groblju na Mirogoju 4. kolovoza u spomen na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26.
obljetnice VRO „Oluja“, na Zagrebačkom groblju Mirogoj. Komemorativna svečanost započela je polaganjem vijenca kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, a vijenci položeni i kod središnjeg križa na dijelu groblja hrvatskim braniteljima, kod grobnice dr. prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te kod spomen obilježja KENOTAF u Gaju urni na Krematoriju. Izaslanstvo je predvodio Podpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a u izaslanstvu su bili predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata. U ime Hrvatskog časničkog zbora u ovoj aktivnosti je sudjelovao poslovni tajnik Mladen Lalić.

Središnja svečanost kojoj su nazočili najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, brojni ministri među kojima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, strani vojni izaslanici akreditirani u RH, predstavnici grada i županije, pripadnici OSRH te predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata održana je u Kninu, 5. kolovoza

 

U znak sjećanja i zahvale svim poginulim položeni su vijence na spomenik Oluja 95 na Trgu Ante Starčevića, nakon čega je zvonjavom crkvenih zvona u 9,43 simbolično je najavila trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja. S vrha Kninske tvrđave, kao i prije 26 godina zavijorila hrvatska zastava, što su uzvanici na stadionu NK Dinara pratili putem video linka, gdje je održana središnja svečanost.
Uz podsjećanje na operaciju pročitana su imena 241 poginulih i dva nestala pripadnika u VRO Oluja te ispaljeno dvadeset šest počasnih plotuna, a kninsko su nebo nadletjela dva borbena aviona MiG-21 odajući počast poginulima. Na kraju središnje svečanosti održan je prigodni program akro grupe Krila Oluje u formaciji četiri zrakoplova.

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je obljetnicu i istaknuo kako je operacija Oluja bila jedan od najsmjelijih i najbolje organiziranih pothvata u hrvatskoj povijesti. Kazao je da je mali broj pravih ljudi stavilo na kocku svoje živote i ova pobjeda je isključivo hrvatska i čista, ona je pobjeda hrvatskog oružja, hrvatske organizacije, vjere i zanosa.

U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio njegov predsjednik Gordan Jandroković koji je istaknuo kako je operacija Oluja bila legalna i legitimna vojna operacija. “ Mi smo narod koji je pobijedio i taj pobjednički hrvatski duh i domoljublje treba i dalje jačati”, kazao je Jandroković te pozvao na očuvanje vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima potom je uputio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Kazao je kako je poseban osjećaj doći u Knin na današnji dan jer je to prilika za prisjetiti se ponosa i pobjede. “Ostvarenom pobjedom pokazali smo da smo u teškim uvjetima uspjeli ustrojiti respektabilnu vojnu silu, stoga danas odajmo priznanje pobjedničkoj hrvatskoj vojsci i policiji koji su pod vodstvom Tuđmana porazile velikosrpsku politiku Miloševićevog režima čime je dovršen rat i uspostavljen trajni mir. Zato su Domovinski rat i pobjeda u Oluji temelji suvremene hrvatske države”, poručio je Premijer. “Obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, ratnim vojnim invalidima i svim hrvatskim braniteljima čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Nakon središnje svečanosti u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Središnjoj svečanosti obilježanja na stadionu NK Dinara nazočilo je izaslanstvo Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga, koju su činili predsjednik Branko Gačak, potpredsjednik Igor Majetić te predsjednik povjerenstva SO Zdravko Dimač.

Tekst i fotografije Branko Gačak