Obilježavanje Dana državnosti u Vrbovcu, Dubravi i Gradecu, 30. svibnja 2023.

Vrbovec

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježava se u spomen na konstituirajuću prvu sjednicu demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. Toj su sjednici kao zastupnici nazočili trojica predstavnika ratne općine Vrbovec, Josip Pankretić i Jadranko Mijalić iz Vrbovca i Darko Hrastovac iz Dubrave. Obilježavanje je održano ispred spomenika hrvatskim braniteljima “Hrvatska kocka” u Vrbovcu. U ime grada Vrbovca vijence je položio gradonačelnik Denis Kralj, predsjednik i viječnici Gradskog vijeća, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Hrvatskog časničkog zbora i HVIDR-a te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vrbovec.

Dubrava

Aktivnosti su nastavljene u Dubravi gdje su predsjednik Općinskog vijeća Dubrave Darko Rajtar i općinski vijećnici uz nazočnost predstavnika Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec i vrbovečke HVIDRA-e položili vijence i zapalili svijeće. Molitvu za poginule i umrle hrvatske branitelje predvodio je župnik Župe Dubrava, velečasni Mihill Gojani.

Gradec

Izaslanstvo Općine Gradec predvođeno načelnicom Ljubicom Ambrušec, zatim predsjednicom Općinskog vijeća Gradeca Ljiljanom Ivačin i općinskim vijećnicima uz nazočnost predstavnika Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec i drugih udruga civilnog društva s podrućja Općine Gradec položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Gradecu.

Tekst i fotografije Branko Gačak, brigadir HV u mirovini