Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Vrbovec, 22.lipanj 2023.godine

Dan antifašističke borbe obilježen je u gradskom parku u Vrbovcu ispred spomenika palim borcima i civilnim žrtvama u Drugom svjetskom ratu. Vijence i lampione položilo je izaslanstvo Gradskog vijeća Grada Vrbovca predvođeno predsjednikom Krunoslavom Sohorom, zatim predstavnici Udruge Antifašističkih boraca i antifašista Grada Vrbovca te predstavnici Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec i vrbovečke HVIDRA-e. Dan antifašističke borbe je državni praznik u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 22. lipnja u znak sjećanja na isti datum iz 1941. godine, kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Ovaj datum obilježava se od stjecanja hrvatske neovisnosti.

Spomenik u Brezovici

 

Nakon obilježavanja Dana antifašističke borbe, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora i vrbovečke HVIDRA-e zapalili su lampion i ispred Spomen obilježja Hrvatska kocka za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Uz nazočnost Marijana Plahutara, predsjednika Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec i Branka Gačka, glavnog tajnika Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga, lampion je položio Vjeloslav Mikovec, najstariji član Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec.

Tekst: Branko Gačak

Fotografije: D. Vicković (portal: Prigorski.hr) i B. Gačak

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u Rijeci i Primorsko - goranskoj županiji

Rijeka, 21. i 22.lipanj 2023.godine

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je 21.06.2023. godine Svečana akademija u povodom Dana antifašističke borbe.

Prigodnim govorima na svečanosti su se obratili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel koji su svim Riječankama i Riječanima, stanovnicima Primorsko-goranske županije i svim građanima Hrvatske čestitali Dan antifašističke borbe.

Dan antifašističke borbe obilježen je 22.lipnja je polaganjem vijenaca na Spomenik oslobođenja na Delti i proslavom na Tuhobiću .

Vijence je položila delegacija Grada Rijeke predvođena zamjenikom gradonačelnika Goranom Palčevskim te delegacija Primorsko-goranske županije, koju je predvodio zamjenik župana Vojko Braut.

Vijence su položili i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke predvođena predsjednikom Vojko Obersnelom te Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije na čelu s predsjednikom Dinkom Tamarutom, kao i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te  političkih stranaka koje djeluju u Rijeci.

U prigodnom programu nastupili su zbor Matice umirovljenika Rijeka te ansambl intermezzo, član Hrvatske čitaonice Rijeka.

22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica osnovan je Prvi sisački partizanski odred, prva antifašistička postrojba, ne samo u Hrvatskoj već i u ovom djelu Europe. Bio je to jasan izraz opredjeljenja ovog kraja za antifašizam i početak organizirane antifašističke borbe.

Izvor: rijeka.hr