Obilježavanje 32. godišnjice stradanja hrvatskih branitelja u Gornjoj Obriježi i Pakracu

Pakrac, 6.listopada 2023.godine

Njihova žrtva nije bila uzaludna. Pakrac je obranjen i stožerni je grad obrane Zapadne Slavonije

U organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik i Grada Pakraca, 6. listopada 2023. obilježena je 32 godišnjica pogibije 19 hrvatskih branitelja i 4 civila te ranjavanje 12 hrvatskih branitelja u Batinjanima, Velikom Banovcu i Gornjoj Obriježi. Središnji skup obilježavanja ovih događanja održan je tradicionalno ispred kapele sv. Franje Asiškog u Gornjoj Obriježi, koje je započeo komemoracijom u spomen poginulim braniteljima Domovinskog rata. Tijekom komemoracije nazočnima se obratila izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, koja je naglasila kako se na ovim prostorima “nije branio samo Pakrac, nego je naš grad bio na braniku Zapadne Slavonije i cijele Republike Hrvatske”.

Predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik ističe kako je Pakrac, koji je bio stožerni grad obrane Zapadne Slavonije – obranjen. „Opkoljavanjem Pakraca 6. listopada u jutarnjim satima presječena je jedina komunikacija Pakraca sa zapadnim dijelom Hrvatske – Cestom spasa, kojom je do tada dolazila sva pomoć Pakracu. U pokušaju oslobođenja te ceste pogibaju hrabri branitelji kojih se danas prisjećamo, između ostalih i zapovjednik obrane Sjepan Širac, a mi im poručujemo da njihova žrtva nije bila uzaludna. Pakrac je obranjen i stožerni je grad obrane Zapadne Slavonije“, rekao je Božidar Lujanac, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik te umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

Zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha u svom obračanu ističe kako je cijena slobode bila je visoka. Ovdje su poginuli rame uz rame suborci, prijatelji i braća, a mi želimo osvijestiti mladež ovim komemoracijama o nemilim događajima koji su se ovdje odvili 1991. godine, kako bi shvatili tko su točno ovi heroji sa slika koje drže u rukama, radi kojih danas živimo u slobodnoj domovini“.

Nazočnima se u ime ministra hrvatskih branitelja obratio i ravnatelj Uprave za savjetodavnu psiho-socijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, koji je kazao kako mu je drago da na komemoraciji vidi i učenike te da bi volio da i nastavnici pouče svoje učenike što se to dogodilo ovdje prije 32. godine, jer se na taj način prenosi istina o Domovinskom ratu.

Na kraju je služena sveta misa koju je služio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević sa svećenicima Pakračkog dekanata.

Nakon skupa u Gornjoj Obriježi položeni su vijenci i kod središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima u Pakracu.

U ime Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga aktivnostima obilježavanja 32. obljetnice pogibije hrvatskih branitelia u Gornjoj Obriježi i Pakracu sudjelovao je predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Virovitice i dopredsjednik Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga Davor Špoljarić te izaslanstva Hrvatskog časničkog zbora iz Pakraca i Lipika, Virovitice i Vrbovca.

Tekst: Davor Špoljarić, dopredsjednik HČZ-ZU

Fotografije: Pakrački list, IKA.