Trenutno pregledavate Obilježavanje 30. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, Zagreb, 28. svibnja 2021

Obilježavanje 30. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, Zagreb, 28. svibnja 2021

Središnja svečanost obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja Oružanih snaga, Hrvatske vojske i Hrvatske kopnene vojske održana je postrojavanjem pripadnika Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu u petak, 28. svibnja 2021. Središnjoj svečanosti su, uz hrvatske branitelje i ratne invalide iz Domovinskog rata te obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, nazočili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministri iz Vlade te ostali visoki civilni i vojni dužnosnici i uzvanici te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Uoči svečanosti predsjednik Milanović položio je vijenac na spomen-ploču utemeljenja Zbora narodne garde te izvršio pregled svečanog postroja ratnih zastava, postrojbi pričuve, hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske vojske. Prijavak Predsjedniku Republike predao je zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković, a nakon pregleda svečanog postroja uslijedili su počasni plotuni topničke postrojbe s Medvedgrada te prelet aviona MIG – 21.

Predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju govorio je o hrvatskoj povijesti i o ratovima koje su kroz povijest vodili Hrvati. „Konačno u ovoj državi svoj smo na svome i razumijemo se bolje nego ikada. Zablude, greške i zločine svojih djedova trebamo polako početi zaboravljati. Mi za njih nismo odgovorni. Ova hrvatska generacija zna bolje i zahvaljujući ljudima kao što ste vi, i kao što su oni prije vas, i ostvarili su bolje“, istaknuo je Predsjednik. Ponovio je kako  put koji je prošla Hrvatska nije prošla niti jedna sadašnja članica Europske unije te kako je „to je naše bogatstvo, to je naš teret s kojim se katkad teško nosimo, ali nakon toliko godina treba konačno reći da za pogreške i zablude svojih djedova Hrvati ne trebaju i više neće odgovarati. Tu priču ja smatram završenom. Ne trebamo se ispričavati za njihove grijehe niti za njihove zablude“… Na kraju govora izrazio je čestitke povodom 30. godišnjice ustrojavanja Oružanih snaga, Hrvatske vojske i Hrvatske kopnene vojske.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što može na ovom mjestu s prisutnima i postrojenima proslaviti 30. obljetnicu događaja koji je promijenio tijek hrvatske povijesti. “Hrvatska je ustrojila vlastitu oružanu silu koja će prerasti u današnju pobjedničku Hrvatsku vojsku. Naša Vlada je vratila dostojanstvo hrvatskim braniteljima, ulažemo u policiju i moderniziramo Hrvatsku vojsku jer vi ste ono najbolje što Hrvatska ima, vi ste spremni podnijeti žrtvu za sve nas”. Nadalje, predsjednik Vlade je kazao kako je baš na današnji dan Vlada RH donijela odluku o nabavci višenamjenskih borbenih zrakoplova te da je “to je najveće ulaganje u trajni mir i sigurnost Lijepe naše”.

Ministar obrane Mario Banožić u svom je govoru na početku istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo da sve prisutne može pozdraviti kao ministar obrane upravo s mjesta na kojem je nastala hrvatska vojna sila – Hrvatska vojska. “Svi vi koji ste bili taj dan na postrojavanju, preko noći ste postali hrvatski vojnici koji su ispred sebe imali brojnijeg i tehnički opremljenijeg neprijatelja. Međutim, hrvatsko srce, snaga i volja za stvaranjem neovisne države bila je jača. Formirali smo Zbor narodne garde prije svega zahvaljujući odlučnoj i promišljenoj politici prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske” i dodao da mnogi, nažalost, nisu dočekali trenutak da Hrvatska bude slobodna i ovo je prigoda da se prisjetimo svih hrabrih branitelja, braniteljica i civila koji su dali svoj život za stvaranje hrvatske države. Ministar je tom prigodom istaknuo kako se nastavlja proces modernizacije i opremanja u svim granama. “Drago mi je što se prepoznala potreba za jačanjem Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i upravo zato, danas je na Vladi donesena odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona”, rekao je ministar Banožić i istaknuo da su danas hrvatski piloti ponosni jer će uskoro doći višenamjenski borbeni avioni koji ne samo da će podići borbenu spremnost, nego će bitno utjecati i na geostratešku poziciju i jačati sigurnost Hrvatske. Spomenuo je i modernizaciju Hrvatske kopnene vojske vozilima Bradley, daljnje opremanje Patria vozila i ostale mehanizirane tehnike potrebne za razvoj kopnene vojske.

Načelnik Glavnog stožera OS RH istaknuo je kako je Hrvatska vojska primjer kako dobro vođena, dobro opremljena i uvježbana sila može učiniti velike stvari i promijeniti tijek povijest. Načelnik Glavnog stožera govorio je o izazovima u protekloj godini, ali i o onima koji se nalaze pred Hrvatskom vojskom u obliku modernizacije i prilagodbe u skladu s novim vrstama ugroza. “Hrvatska vojska će i dalje biti na raspolaganju svom stanovništvu, kao i do sada, u kriznim situacijama”, zaključio je admiral Hranj.

Svečanosti obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske u ime HČZ-ZU nazočio je predsjednik Branko Gačak.