SJEĆANJE NA DANE PONOSA I SLAVE
OBILJEŽAVANJE 28. OBLJETNICE VRO "OLUJA" U RIJECI I PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI

Rijeka, Korzo 4.kolovoz 2023.godine

Rijeka, 4.kolovoz 2023.godine.

U okviru obimnog programa proslave i obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice VRO OLUJA u Rijeci je održan mimohod “POBJEDNIK“na kojem su sudjelovali svi branitelji, pripadnici svih riječkih postrojbi HV I SP da nas podsjete na dane ponosa i slave. Mimohod je počeo na Trgu 128.br HV-Korzo- Ul. Dr.Ante Sarčevića-Jelačićev trg-Delta (Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata). Proslava se završava tradicionalnim bakljadama na Krčkom mostu (04.08.) i Molo Longu (05.08.), gdje je se sa 222 baklje simbolično odaje počast braniteljima iz PGŽ poginulim u Domovinskom ratu.

U bakarskom kaštelu otvorena izložba „Oluja '95“

Bakar, 04. Kolovoz 2023.godine–U bakarskom kaštelu je, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, otvorena izložba „Oluja 95“ čiju stručnu koncepciju potpisuje Bakranin s opatijskom adresom, Damir Batistić. Izložba će biti otvorena svaki dan od 18:00 sati do 21:00 sat do nedjelje, 6. kolovoza.
Okupljeni su čuli vrlo emotivno obraćanje gradonačelnika Grada Bakra Klarića, kao i svjedočanstvo iz prve ruke generala Primorca.

-Država koju danas imamo i žrtva koju su mnogi podnijeli, potiče nas da budemo bolji ljudi i damo od sebe najbolje što znamo i možemo, istaknula je Dunja Vladislović, predsjednica Sklada. To je i moto Ženskog zbora Sklad, koji je ovoj proslavi dao dodir umjetničkog izvodeći neke od najljepših zborskih minijatura hrvatskih skladatelja baziranih na tradiciji naših krajeva.

Na izložbi su svojim fotografijama, eksponatima i umjetničkim radovima sudjelovali Hrvatski časnički zbor Liburnije, Damir Batistić, nadnarednik Čestmir Komarek, satnik Neven Materljan, Sandy Uran i Ivan Reljac.

Proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u bakarskome kaštelu organizirala je Kulturno umjetnička udruga Sklad Bakar, u suradnji sa Hrvatskim časničkim zborom Liburnije i Hrvatskim društvom kolekcionara militarije, uz potporu Turističke zajednice Grada Bakra i Grada Bakra.

Izvor: podučkun.net

Mimohod u Opatiji: Braniteljske udruge s područja Liburnije obilježile državni praznik

OPATIJA, 5. Kolovoz 2023.- U povodu proslave 28. obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te operacije Oluja u Opatiji je održan svečani mimohod od hotela Ambasador do Slatine.
Vjetar je odgodio najavljenu kišu i omogućio povorku koja je dugogodišnja tradicija, a sudionici dolaze, osim iz Opatije, i s područja cijele Liburnije i okolice.

Mimohod je predvodio Počasni zastavni vod, uveličale su ga Mažoretkinje Opatijske rivijere te Puhački orkestar Lovran koji je na nekoliko punktova uz prometnicu održao i kraće koncerte na zadovoljstvo turista i svih koji su svečanost »pospremili« u svoje mobitele i fotoaparate.
Centralna svečanost u nazočnosti predstavnika udruga branitelja, vatrogasaca i policije, te mnogih drugih koji su došli odati počast palima ili nestalima u Domovinskom ratu, održana je u parku kod fontane na Slatini gdje je praznik svima čestitao opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, prigodne stihove pročitala pjesnikinja Marina Česen, a riječima molitve se obratio pater Ivan Vinkov.

Izvor: Novi List

Defile na Rivi: Branitelji s Cresa i Lošinja djelovali na svim bojištima

MALI LOŠINJ, 5.kolovoza 2023.godine – Skupina od pedesetak branitelja i ponešto drugih građana prodefilirala je u subotu Rivom lošinjskih kapetana do Trga Republike Hrvatske, u povodu godišnjice akcije Oluja, odnosno Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Iako najavljen, zbog obaveza članova na radnim mjestima i kiše koja je padala do doslovce nekoliko minuta uoči mimohoda, nije došao Puhački orkestar “Josip Kašman”, a po dolasku na glavni gradski trg, branitelje je dočekao i postrojio njihov ratni zapovjednik, bojnik Milan Topić.

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnice Ane Kučić, Topić je govorio o tijeku akcije Oluja, a opširnije o formiranju i ratnom putu 60. samostalnog bataljuna ZNG Cres-Lošinj u ljeto 1991. godine, kasnije transformiranog u Mješoviti odred mornaričke pješadije Cres-Lošinj.

Istaknuto je ovom prilikom da je s područja Lošinja i Cresa u obrani Hrvatske sudjelovalo 1.190 branitelja, na svim bojištima, bilo je i ljudskih žrtava, a bataljun je dobitnik visokih državnih odlikovanja za svoje ratno djelovanje.

Sjećanje na senjske vitezove. Povodom obljetnice Oluje organizirano druženje branitelja

SENJ, 5.kolovoz 2023. – U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“ , a u organizaciji HVIDR-e Senj, Grada Senja i Hotela „Bura*45“ Senj upaljene su svijeće podno centralnog križa na senjskom groblju Svetog Vida i na grobove branitelja, senjskih vitezova, koji su svoj život položili na oltar Domovine.

Propovijed je vodio svećenik Silvije Milin.

Nakon toga je na senjskom sportskom terenu Tenis u čast Senjskih vitezova odigran i turnir u nogometu kojem je sudjelovalo šest ekipa, „Oluja *95“ Senj, „Dragovoljci“ Novi Vinodolski, „Bura 45“ Zagreb, HVO Teslić, „Veterani *79“ Senj i „Dragovoljci“ Kraljevica.

Svečani mimohod Cresana u počast braniteljima

CRES, 5. kolovoz 2023.

Svečanim mimohodom od samostana sv. Frane do gradskog groblja i polaganjem vijenca članovi Udruge branitelja Domovinskog rata grada Cresa i predstavnici Grada predvođeni gradonačelnikom Marinom Gregorovićem obilježili su Dan pobjede i odali počast svim poginulim braniteljima.

Kratku molitvu predvodio je fra Matej Milić, a okupljenima se prigodno obratio gradonačelnik Gregorović.

U župnoj crkvi svete Marije Velike potom je slavljena sveta misa kojoj su prisustvovali predstavnici udruge branitelja i gradskih vlasti, a predvodio ju je pavlin o. Natanael Krajinović uz još desetak svećenika, službom ili porijeklom vezanih uz otok Cres.

Izvor: Novi List

BAKLJADE NA KRČKOM MOSTU I MOLO LONGU U ČAST 222 POGINULA BRANITELJA IZ PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE

Tradicilnalno sa 222 baklje u 21.00 sati u na Krčkom mostu petak (unatoč nevremenu koje je zahvatilo naš kraj) i u subotu na Molo longu obilježeno je sjećanje na sve poginle iz PGŽ u Domovinskom ratu. Bakljadu organizira KNA ARMADA RIJEKA u suradnji sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

Krički most, petak 04.08.2023. u 21,00 sati
Molo longo, subota 05.08.2023. u 21,00 sati