Trenutno pregledavate Obilježavanje 28. obljetnice VRO „Medački džep“ Gospić, 9. rujna 2021.

Obilježavanje 28. obljetnice VRO „Medački džep“ Gospić, 9. rujna 2021.

Svečano obilježene 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Medački džep održano je u Gospiću 9. rujna uz nazočnost visokih vojnih i civilnih dužnosnika. Uz članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika  RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj,  izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, izaslanik predsjednika Vlade ministar obrane Mario Banožić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nekić, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova državna tajnica Irena  Petrijevčanin Vuksanović, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, predsjednica Gradskog vijeća Ana Marija Zdunić,  te predstavnici udruga iz Domovinskog rata i sudionici VRO Medački džep.

Obilježavanje obljetnice počelo je misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio generalni vikar i gospićki  župnik mons. Marinko Miličević, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva državnih i lokalnih čelnik, te udruga ratnih postrojba i obitelji stradalnika odala su počast kod Spomenika hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu Alojzija Stepinca,  u vojarni 9. gardijske brigade „Vukovi“,  te kod spomen-obilježja „Velebitskim junacima“ u  Rizvanuši. Temeljem poziva Ministarstva hrvatskih branitelja aktivnosti je u ime Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga nazočio njen potpredsjednik Igor Majetić.
Izaslanik predsjednika RH načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj podsjetio je na povijesnu važnost te operacije za daljnji tijek Domovinskog rata koja je “postavila temelj Hrvatskoj vojsci koja je izrasla u moćnu organizaciju, sposobnu i spremnu za zadaće pred njom”. Istaknuo je da su to bila vremena stradanja, patnje, neizvjesnosti, ali isto tako bilo je to vrijeme ponosa, slave, i hrabrosti, a operaciju Medački džep nazvao primjerom “uspješno izvedene, besprijekorno vođene operacije koja je ostvarila sve svoje zadaće”.

Čestitajući sudionicima VRO Medački džep 28. obljetnicu u ime premijera Andreja Plenkovića, ministar Banožić je rekao da su branitelji s uspješnom provedbom te operacije dali poticaj svim ostalim braniteljicama i braniteljima jer su pokazali snagu Hrvatske vojske. “Domovinski rat mora biti tema na ponos, čast i slavu svim hrvatskim braniteljima, poginulima, stradalima i njihovim obiteljima i na taj način moramo držati do Domovinskog rata”.

U ime sudionika  operacije na središnjoj svečanosti ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata obratio se hrvatski dragovoljac i ratni vojni invalid brigadir Miodrag Hećimović, koji je u vrijeme operacije bio zapovjednik 3. pješačke bojne 9. gardijske brigade Vukovi.

“Hrabro, odlučno i munjevito smo napali svaku otpornu točku ili bunker, potukli se takoreći čelom u čelo”, rekao je brigadir Hećimović, ističući pritom da je poginulo 13 hrvatskih branitelja, a 53 su bila ranjena.
“Naše zajedništvo, domoljublje i međusobno poštovanje bio je recept za uspjeh i zato s ovog mjesta pozivam sve skupa da se manje svađamo, a više uvažavamo i razgovaramo, da zajedno izgradimo bolje, pravednije i prosperitetnije društvo za naše mlade, kako nam ne bi krv, žrtva i trud bili uzaludni” te vojno-redarstvenu operaciju Medački džep ocijenio briljantnom.