Obilježavanje 28. obljetnice VRO “Bljesak”, Okučani, 1. svibnja 2023.

Hrvatska se prisjeća vojno-redarstvene operacije “Bljesak tijekom koje je prije 28 godina oslobođena zapadna Slavonija. VRO Bljesak” je jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu u kojoj je 7200 hrvatskih vojnika i policajaca nakon gotovo četverogodišnje okupacije u manje od 32 sata oslobodilo 500 četvornih kilometara hrvatskog državnog teritorija. U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a 162 je bilo ranjeno.

Na svečanosti u Okučanima su bili predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković uz brojne članove Vlade, saborske zastupnike te predstavnike braniteljskih udruga. Program je počeo jutarnjom budnicom, a za građane je pripremljen atraktivan cjelodnevni program. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja “Kristalne kocke vedrine”, državni vrh, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji odali su počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. Na spomen-obilježje prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, zatim ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u Bljesku i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te državni vrh i izaslanstvo općina, gradova i županija.

Nakon polaganja vijenaca intonirana je hrvatska himna, koju je izvela Klapa “Sv. Mihovil” MUP-a. Slijedilo je čitanje imena poginulih te minuta šutnje, a zatim su Okučane preletjeli MiG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nakon čitanja povjesnice o VRO Bljesak uslijedila je molitva za poginule hrvatske branitelje koju je predvodio vojni biskup mons. Juraj Bogdan, a misno slavlje nakon središnje svečanosti predvodio je biskup Požeške biskupije mons. Antun Škovrčević. Tijekom dana održan je taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Hrvatske vojske i policije te Civilne zaštite, kao i pokazne vježbe Zapovjedništva specijalnih snaga HV-a i Antiterorističke jedinice policije Lučko te Specijalne policije, a potom i letački program Akrogrupe HRZ-a Krila Oluje, nakon čega su dočekani i prvi natjecatelji za najspremnijeg pripadnika OSRH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku”.

U aktivnostima programa središnjeg obilježavanja u ime Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga sudjelovao je dopredsjednik HČZ-ZU i predsjednik HČZ Virovitica Davor Špoljarić.

U aktivnostima središnjeg državnog obilježavanja sudjelovale su i druge udruge Hrvatskog časničkog zbora iz Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke i drugih županija.

Uz središnje obilježavanja VRO “Bljesak” u Okučanima, organizirane su brojne aktivnosti udruga Hrvatskog časničkog zbora u njihovim lokalnim sredinama.

Tekst: Branko Gačak, glavni tajnik HČZ-ZU

Fotografije: MHB, ICV, predstavnici udruga HČZ-a