Trenutno pregledavate Obilježavanje 28. Obljetnice napada na Karlovac, 4. listopada 1991. godine

Obilježavanje 28. Obljetnice napada na Karlovac, 4. listopada 1991. godine

Aktivnosti Saveza udruga Hrvatskog časničkog zbora Karlovačke županije u sklopu obilježavanja 28. Obljetnice Napada na Karlovac, 4. listopada 1991. godine

Savez udruga Hrvatskog časničkog zbora Karlovačke županije, sukladno Programu rada za 2019. godine provela je u okviru projekta Promicanje vrijednosti Domovinskog rata aktivnosti vezane uz obilježavanje 28.obljetnice Napada na Karlovac 4. listopada1991. godine.

U okviru ovogodišnjeg obilježavanja 28. obljetnice napada na Karlovac, na sam dan napada organiziran je „Sat povijesti o Domovinskom ratu“ u Osnovnoj školi Turanj i otvorena izložba fotografija pod nazivom „Turanj 1991.“ i izložba eksponata naoružanja iz Domovinskog rata. Članovi Saveza udruga Karlovačke županije i HČZ Karlovca sudjelovali su otvorenju „Darovne izložbe Karlovcu“ akademskih slikara Petra Grgeca i Danijela Butale. U okviru zajedničke komemoracije na Turnju položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika na Turnju.

Sljedećeg dana, 5. listopada HČZ SU Karlovačke županije ugostio je osmočlano izaslanstva HČZ Grada Pule, koja je bila u obilasku karlovačke bojišnice te u posjet „Muzeju Domovinskog rata Karlovac“ na Turnju. Prezentaciju obrane Grada Karlovca i crta bojišnice u vremenu od 1991. do 1995. godine održali su ratni zapovjednici 110. brigade ZNG (kasnije HV) , brigadir u mirovini Branko Halužan i bojnik u mirovini Ivan Kolenc. Aktivnosti obilježavanja završile su 12. listopada, kada je HČZ Savez udruga Karlovačke županije bio domaćin sudionicima biciklističkog ultra-maratona „Grude – Vukovar“ koju je provodila udruga „Glasnici Istine“. Sudionici ultra-maratona posjetili su „Muzej Domovinskog rata Karlovac“.

Istog dana, 12. listopada provedena je aktivnost na strelištu „Jamadol“ gdje je HČZ – Savez udruga Karlovačke županije bio organizator gađanja za udruge s područja središnje i jugozapadne Hrvatske iz automatske puške 7,62 mm i pištolja HS 2000, 9 mm. Takmičenju u gađanju se odazvalo 45 učesnika.

Rezultati:

AP 7,62 mm:

Ekipno:

 1. HČZ Ozalj                              232 krugova;
 2. HČZ Ogulin                           222 krugova i
 3. Karlovačka građanska garda 197 krugova.

Pojedinačno:

 1. Pero Obrovac, HČZ D. Resa 79 krugova;
 2. Damir Kraševac, HČZ Ozalj 79 krugova i
 3. Mladen Bošković, KGG        78 krugova

HS 200 9 mm

Ekipno:

 1. HČZ Duga Resa                     224 krugova;
 2. Karlovačka građanska garda 182 krugova i
 3. S K „Bastion“                        180 krugova.

Pojedinačno:

 1. Mladen Mataković, HČZ D. Resa     81 krugova;
 2. Branko Petrak, HČZ D. Resa            79 krugova i
 3. Denis Manojlović, S K „Bastion“     78 krugova.

Najboljim strijelcem proglašen je Mladen Bošković iz Karlovačke građanske garde, koji je imao po 79 krugova prilikom gađanja automatskom puškom i pištoljem.