OBILJEŽAVANJA DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA U KNINU I DILJEM REPUBLIKE HRVATSKE, 5. KOLOVOZA 2022.

Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih te 27. obljetnica VRO „Oluja“, održano je 5. kolovoza 2022. u Kninu. Braniteljske udruge uključujući i udruge-članice Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga obilježile su ovaj praznik uključivanjem u aktivnosti središnjeg obilježavanja koji je održan u Kninu, 5. kolovoza, kao i u aktivnosti koje su organizirane na razini njihovih matičnih lokanih sredina jedinica lokalne i područne samouprave. U daljnjem dijelu teksta izdvajamo naglaske sa središnjeg obilježavanja, kao i nekih od obilježavanja u sredinama u kojima djeluju udruge-članice Hrvatsko časničkog zbora.

Na svečanosti u Kninu u čast te velike vojne pobjede, uz hrvatske branitelje i obitelji poginulih i nestalih te ratne zapovjednike i sudionike operacije, okupili su se najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković,  potpredsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici hrvatske vojske i policije te županija i gradova, vojni izaslanici akreditirani u RH, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan te pripadnici OSRH i sudionici operacije.
U znak sjećanja i zahvalu svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, HRVI, ratni zapovjednici te predstavnici udruga iz Domovinskog rata položili su vijence na spomenik Oluja 95 na Trgu Ante Starčevića.
Zvonjava crkvenih zvona u 9:43 podsjetila je na trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja, a na Kninskoj tvrđavi, kao i prije 27 godina zavijorila se hrvatska zastava. Pročitana su imena 244 smrtno stradala i nestala pripadnika u VRO Oluja, ispaljeno je dvadeset sedam počasnih plotuna, a kninsko su nebo nadletjela dva borbena aviona MiG-21 odajući počast poginulima.
Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima uputio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, istaknuvši da su hrvatski branitelji kamen temeljac naše slobode i demokracije. “Više nego ikad potrebno je ulagati u sigurnost i zato moramo i dalje jačati naše obrambene sposobnosti. Hrvatski vojnik u središtu je naše obrambene politike”, rekao je te naglasio da će Vlada nastaviti ulagati u jačanje i opremanje Hrvatske vojske, nastaviti štititi hrvatske branitelje te neće dopustiti da se u pitanje dovede pravednost, opravdanost i legitimitet Domovinskog rata. Mi već šestu godinu vodimo politiku poštovanja digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, snažimo Hrvatsku vojsku, snažimo hrvatsku policiju, snažimo sustav domovinske sigurnosti.
To nije samo retorika, to nije samo topla riječ, to je konkretna politika koju vodi potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na čemu iskreno zahvaljujem, a ona se manifestirala i donošenjem jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako nikada nećemo prestati iskazivati zahvalnost hrvatskim braniteljima na pobjedi u Domovinskom ratu i ostvarenoj slobodi te poručio: “Smognimo snage da zajedništvo iz Domovinskog rata prenesemo na mlade naraštaje”.
Predsjednik RH Zoran Milanović, uputivši čestitke u prigodi obljetnice, istaknuo je da se nikada ne smijemo umoriti od ponavljanja istine o Domovinskom ratu. “Mi smo na pravoj strani povijesti i nemamo se čega stidjeti, držimo se toga i nećemo zalutati”, poručio je.
U ime hrvatskih branitelja general-pukovnik Mladen Markač poručio je kako nikada ne smijemo dopustiti da se žrtve domovinskog rata zaborave. “Čast se stječe djelima, a mi smo ih pokazali u Domovinskom ratu. Hrvatska vojnik i policajac danas su naš brend, ali hrvatski branitelji naš su uzor. Veličina hrvatskog vojnika i policajca je vojnički čista pobjeda i besprijekorno izvedena operacija. Domovina se branila i oslobađala domoljubljem, moralom, istinom, srcem, čestitošću i hrabrošću”.

Nakon središnje svečanosti u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, služena je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Izdvajamo i izjavu potpredsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tome Medveda, nakon središnjeg obilježavanja, u kojoj se ističe kako se Srbija, s kojom Vlada želi razgovarati i rješavati probleme, treba suočiti sa svojom ulogom u prošlosti. “Od Srbije se očekuje da prihvati činjenicu, da se suoči sa svojom ulogom u prošlosti, da se suoči sa svojom ulogom u realizaciji Miloševićevog velikosrpskog projekta agresije na Hrvatsku, na Bosnu i Hercegovinu, a to je suočavanje s istinom”, rekao je Medved nakon završetka službenog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i mise u Kninu. Komentirajući poruke koje dolaze iz Srbije u posljednje vrijeme, istaknuo je da su očekivanja o suočavanju s prošlošću “polazne osnove sa kojih moramo krenuti”, a Hrvatska je uvijek spremna na dijalog. „Naša Vlada želi razgovarati i rješavati probleme, i na tom tragu ćemo nastaviti”, istaknuo je. No, podsjetio je, Srbija se dosad nije uključila u pronalazak nestalih osoba, još nisu spremni prihvatiti činjenicu da su hrvatske državljane vodili u logore i obeštetiti ratne zarobljenike. “Sve se može svesti na to da se suoče sa svojom prošlošću i da u konačnici sami definiraju u kojem smjeru žele ići”, rekao je Medved. Pokušaji Srbije da iskrivi povijesne činjenice o Oluji, “samo su daljnji odlazak u potpuno pogrešnom i krivom smjeru”. Ocijenio je da cijela Hrvatska danas dostojanstveno obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a u govorima na svečanom obilježavanju istaknuta je važnost hrvatskih branitelja.

U okviru središnjeg obilježavanja u Kninu sudjelovali su članovi Predsjedništva HČZ-ZU, predsjednik Branko Gačak, zatim potpredsjednik Igor Majetić, glavni tajnik Neven Cugelj, poslovni tajnik Mladen Lalić te član Središnjeg odbora HČZ-ZU i predsjednik Saveza udruga HČZ Koprivničko-križevačke županije, Zdravko Dimač. U aktivnosti središnjeg obilježavanja u Kninu uključili su se izaslanstva HČZ Brodsko-posavske i Saveza udruga HČZ-a Koprivničko-križevačke županije.

Uz aktivnosti središnjeg obilježavanja na lokalnim razinama i područjima djelovanja udruga-članica HČZ-ZU održane su brojne aktivnosti s raznovrsnim sadržajima. Iz raspoloživih informacija naših udruga-članica izdvajamo neke, primjerice aktivnosti HČZ-a Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, HČZ-a Slatine, HČZ-a Vrbovec, HČZ Orahovice, HČZ Ivanić-Grad, HČZ Novske, Jasenovca i Lipovljana, HČZ-a Pakraca i Lipika, HČZ-a, Karlovca, HČZ-a Duge Rese, HČZ-a Ogulina, HČZ-a Ozlja, HČZ-a Hrvatskog Zagorja, HČZ-a Primorja te naših brojnih drugih udruga.

Branko Gačak,

predsjednik HČZ-ZU