Trenutno pregledavate OBILAZAK PETRIJEVACA I BORINACA-SJEĆANJE NA OŽUJAK I TRAVANJ 1992.GODINE

OBILAZAK PETRIJEVACA I BORINACA-SJEĆANJE NA OŽUJAK I TRAVANJ 1992.GODINE

U organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Grada Slatine u subotu 25. rujna četrdesetak članova udruge posjetilo je Petrijevce i Borince kod Vinkovaca i obisli prostore na kojima se tijekom Domovinskog rata nalazila prva crta obrane. Pripadnici 136. slatinske brigade drzali su prvu  crte obrane na rijeci Dravi kod mjesta Petrijevci u ožujku i travnju 1992. godine. Vec u mjesecu svibnju zamjenili su pripadnike 3.gardijske brigade na prvoj crti obrane u Borincima kod Vinkovaca između sela Nuštra i Jarmine  gdje su ostali do kraja lipnja 1992. godine. Posjeta ovim prostorima bila je prigoda za sjećanje na događaje koje su slatinski branitelji preživjeli ovdje braneći Hrvatsku ali i odavanje počasti poginulim pripadnicima 136. brigade Mirku Adjicu i Anti Cicvaricu koji su poginuli na prvoj crti obrane u Petrijevcima. U Petrijevcima su nas dočekali načelnik općine Ivan Zelić i dožupan Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

U Borincima je clanove Hrvatskog časničkog zbora i ratne zapovjednike 136.brigade dočekao nacelnik opcine Jarmina Goran Ileković, općine na čijem se području nalaze Borinci te desetak pripadnika proslavljene 3.gardijske brigade sa ovih prostora na čelu s koordinatorom braniteljskih udruga Vukovarsko-srijemske županije brigadirom Drazenom Dujicem. U srdačnom razgovoru i pratnji ljubaznih domaćina posjećen je,  prostor Borinačke kose na kojoj je bila prva crta obrane tijekom Domovinskog rata te evocirani pojedini događaji iz toga vremena kako od strane članova Hrvatskog časničkog zbora tako i od domaćina, nazočnih pripadnika 3.gardijske brigade. Nakon rucka koji je pripremila općina Jarmina članovi hrvatskog časničkog zbora grada Slatine u pratnji načelnika općine  posjetili su spomen sobu i Dom hrvatskih branitelja Općine Jarmina te položili vijenac i zapalili lampione kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Jarmini.
Na povratku prema Slatini u Valpovu je sve nazočne članove Hrvatskog časničkog zbora počastio gradonačelnik Grada Valpova Matko Šutalo.
Ovaj posjet prostoru Istočno-slavonskog bojišta lijepa je uspomena svim učesnicima ove aktivnosti Hrvatskog časničkog zbora Grada Slatine na ratne dane.