Obilazak dijela pokupske bojišnice iz Domovinskog rata - Letovanić-Petrinja-Novi Farkašić-Sisak

U organizaciji Hrvatskoga časničkog zbora grada Zagreba i uz financijsku podršku Ministarstva hrvatskih branitelja u subotu 14. 10. 2023. obiđen je jugoistočni dio pokupske bojišnice gdje su tijekom Domovinskog rata uz 2. gardijsku brigadu Gromovi djelovale postrojbe zagrebačkih pričuvnih brigada – 99., 100., 144. i 145. brigade HV.

U obilasku je sudjelovalo 36 branitelja i suradnika HČZ Zagreb među kojima je uz članove HČZ Zagreb bilo 8 pripadnika Veterana 145. brigade Dubrava na čelu s predsjednikom Ladislavom Plantićem, zatim više pripadnika UHBDR 99. brigade, 3 pripadnika UABA Zagreb-Jug, brigadir Željko Jakovljević ispred Grada Zaprešića i HVIDRA-e Zaprešić, pukovnik u mirovini i bivši djelatnik MORH-a Željko Sklepić, pukovnik Ivan Juroš iz MHB, ratni zapovjednici 99. brigade Ivica Babić i Vlado Blažinović te hrvatska braniteljica Marija Vidaković Španović ispred udruge branitelja 121. brigade HV iz Nove Gradiške.

Tijekom obilaska najprije je u Letovaniću, gdje je učesnike dočekao predsjednik Mjesnog odbora Letovanić i vijećnik u Općinskom vijeću Općine Lekenik Stjepan Kušan, položen vijenac, zapaljene svijeće i odana počast desetorici poginulih branitelja 145. brigade kod spomen obilježja u centru Letovanića. Tom prilikom gosp. Plantić je upoznao nazočne s djelovanjem 145. brigade HV na pokupskoj bojišnici, a pukovnik Vlado Blažinović s djelovanjem 99. brigade HV, dok je pukovnik Željko Sklepić govorio o ratnim događanjima na širem području pokupske bojišnice.

Iza toga je u Petrinji položen vijenac i zapaljene su svijeće kod spomenika Predragu Matanoviću i poginulim suborcima iz 2. gardijske brigade Gromovi te poginulim braniteljima s područja Petrinje i ostalim braniteljima poginulim u obrani petrinjskog kraja tijekom Domovinskog rata.

U Novom Farkašiću su zajedno s URVDR Crne mambe i URV 2. gardijske brigade Gromovi položeni vijenci i odana je počast poginulim pripadnicima „Crnih mambi“ (1. pb 2. gbr) i 144. brigade HV koji su poginuli u odbrani Novog Farkašića i šireg područja, tzv. Nebojanskog džepa. Nakon polaganja vijenaca pukovnik Sklepić nas je upoznao s detaljima bitke 18. 10. 1991. kada su pripadnici „Crnih mambi“ uz pomoć domaćih branitelja porazili nadmoćnijeg neprijatelja i obranili Novi Farkašić.

Obilazak je završen polaganjem vijenaca i odavanjem počasti kod spomenika poginulim braniteljima u Sisku te ugodnim druženjem uz ručak i evociranje uspomena iz Domovinskog rata u restoranu hotela „Panonija“.

Tekst i fotografije Mladen Lalić