Trenutno pregledavate NOVA ZGRADA SJEDIŠTA NATO-a

NOVA ZGRADA SJEDIŠTA NATO-a

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:NATO

NATO se seli u novu zgradu koja simbolizira moderan i prilagodljiv Savez. Moderan dizajn zgrade podsjeća na isprepletene prste dviju šaka što simbolizira jedinstvo i suradnju NATO-a.
Mjesto gradnje ima zanimljivu prošlost. To je bila lokacija prvog Belgijskog aerodroma davne 1908.godine. Kada su Nijemci prvi put okupirali Belgiju 1915. godine ovdje je bio hangar za Zepeline. Tijekom Drugog svjetskog rata mjesto je ponovno okupirano i bombardirano sa Njemačke ali i Savezničke strane. Nije ni čudo da su tijekom građevinskih radova 2010. i 2011. godine otkrivene 4 neeksplodirane naprave iz prošlih ratova.
Nova zgrada planira zadovoljiti promjene NATO-a dugo u budućnost. U postojećim prostorima NATO je od 1967.godine. Od tada se broj članica gotovo udvostručio / od 15 do 29/ a mnogi su partneri otvorili i svoje diplomatske urede u NATO-u. Kao rezultat toga, skoro jedna petina uredskog prostora je sada locirana u objektima privremenog karaktera.
Sa više od 254 000 kvadratnih metara prostora nova zgrada će moći primiti:

-1500 članova savezničkih delegacija
-1700 članova međunarodnog vojnog i civilnog osoblja
-800 članova NATO agencija
-Posjetitelje čiji broj iznosi oko 500 dnevno
Vrhunski dizajn zgrade omogućava dalje proširenje ako bude potrebno.

Zelena zgrada
Novo sjedište NATO-a je dizajnirano i građeno poštujući sve zahtjeve očuvanja okoliša. Energija potrebna za život zgrade smanjena je na minimum zahvaljujući vrhunskoj toplinskoj izolaciji, UV zaštiti i naprednom sustavu osvjetljavanja.
Prozori koji pokrivaju zgradu osmišljeni su tako da maksimalno iskoriste prirodnu svjetlost radi reduciranja potrošnje el. energije. Geotermalno grijanje/hlađenje će održavati konstantnu unutrašnju temperaturu tijekom cijele godine. Sustav prikupljanja i skladištenja kišnice će omogućiti da se na taj način prikupi 90% vode potrebne za kupaone, čišćenje i zalijevanje okoliša.
Cijeli je projekt u okviru planiranih 1,17 milijardi Eura, sa nekim prilagodbama u finalnoj fazi rada. Konačna cijena će biti poznata poslije završetka projekta. Financiranje i utrošak bio je pod stalnom supervizijom članica NATO-a koje su financirale projekat.
Članice NATO su financirale projekat u skladu sa principima zajedničkog financiranja (formula podjele troškova koja se bazira na mnogo faktora uključujući i BDP zemlje). Također, svaka nacija članica pokriva troškove vezane za uređenje svojeg prostora (uredi nacionalnih delegacija i vojnih predstavnika u NATO-u).
Preseljenje u novu zgradu se predviđa u ožujku 2018. godine i treba biti završeno do početka slijedećeg NATO summita u srpnju.