NJEMAČKA

Nakon najava isporuka 40 komada IFV Marder te ranijih kolebanja njemačkih političara oko isporuke Tenkova Leopard 2, njemački kancelar Olaf Scholz nakon pritisaka europskih partnerra, 25. siječnja daje odobrenje na isporuku 14 komada MBT Leparda 2A6 i dva TzI Ukrajini.

Tijekom vremena neposredno pred održavanje trećeg sastanka UDCG-a u Ramsteinu, 20. siječnja, u Njemačkoj su mediji spekulirali o mogućnostima njemačke isporuke tenkova te o mogućim kompenziranjima moguće neisporuke tenkova drugim sustavima naoružanja. U tom kontekstu navodimo i napise o mogućim isporukama PZO sustava Gepard 35 mm te spekulacijama o mogućim isporukama njemačke kompanije Rheinmetall, gdje se nalaze njemački Leopardi 2 nakon povlačenja iz operativne uporabe u OS Njemačke.

Njemačke novinama Handelsblatt navode u jeku pritisaka zapadnih saveznika na Berlin, kako je Rheinmetall spreman isporučiti više od 100 MBT-a Ukrajini. Tiskovina prenosi kako su Poljska, Finska i Španjolska i neke druge europske države spremne isporučiti Leoparde Ukrajini. Iako se u pisanju Handelsblatt-a ne spominju Leopardi već britanski Challenger 1 (iz Omana), koje bi Rheinmetall mogao remontirati i pripremiti za isporuku Ukrajini tijekom druge polovice ove godine. Ovi tenkovi su stariji od nasljednika modela Challenger 2 koji je trenutno u službi britanske vojske (od kojih će 14 jedinica biti isporučeno Ukrajini). Međutim, oba modela imaju isti top, što bi olakšalo opskrbu streljivom i logistiku. Uz Challenger 1, Rheinmetall također nudi isporuku Leoparda 1 i Leoparda 2 Ukrajini. 20 Leoparda 1 moglo bi se obnoviti i prodati 2023., a još 80 u roku od 20 mjeseci. Tvrtka za proizvodnju oružja iz Flensburga FFG također ima tenkove Leopard 1 na zalihama i mogla bi ih naknadno opremiti za Ukrajinu. Nejasno je u kojoj bi mjeri Krauss-Maffei Wegmann (KMW) – glavni proizvođač Leoparda – mogao sudjelovati u mogućoj isporuci. Tvrtka je dosad šutjela o tome, komentira Handelsblatt.

Još 100 tenkova Leopard 2 moglo bi se dodati ako njemačka savezna vlada da svoje odobrenje. Nekoliko zemalja, uključujući Finsku, Španjolsku i Poljsku, želi Ukrajini predati borbene tenkove iz vlastitih zaliha. Međutim, mogućnosti da Bundeswehr preda neke od svojih Leoparda 2 su ograničene ako se ne želi ugroziti sposobnost obrane zemlje i saveza. Trenutno ima preko 300 tenkova. Međutim, Njemačka je ponudila Češkoj i Slovačkoj tenkove Leopard kao dio takozvane razmjene prstenova (Ringtauch). Obje zemlje Ukrajini predaju tenkove sovjetske proizvodnje, a zauzvrat dobivaju Leoparde. Savezna vlada sada bi mogla pokušati uvjeriti vlade u Pragu i Bratislavi da tenkovi koji su zapravo njima namijenjeni trebaju ići u Ukrajinu i potom im biti isporučeni kasnije. Njemačka bi tada Ukrajini relativno brzo mogla osigurati 14 Leoparda 2. Njemački “Spiegel” je 24. siječnja objavio kako je njemački kancelar Olaf Scholz odobrio isporuku Ukrajini glavnih borbenih tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2A6. Navodi se kako se radi o satniji (vjerojatno o 14 tenkova) znatno poboljšane inačice u odnosu na Leopard 2A4.