NIZOZEMSKA

Nizozemska je potvrdila isporuku Ukrajini dva lansera raketa Patriot. Prema priopćenju koje je nizozemsko Ministarstvo obrane objavilo 20. siječnja, Nizozemska će isporučiti Ukrajini dvije lansirne jedinice raketnih sustava PZO Patriot i neobjavljen broj projektila. Nizozemska je

spremna platiti 4 komada MBT Leopard 2, radi slanja u Ukrajinu te zrakoplov F-16A/B MLU ukoliko to bude zajednička odluka saveznika.

Nizozemska je dobrila plan isporuke Ukrajini raketnog sustava protuzračne obrane Patriot i pridružit će se Njemačkoj i Sjedinjenim Državama koje su već prethodnih dana najavile isporuku raketne baterije Patriot. Nizozemske oružane snage opremljene su s 18 baterija raketnih sustava protuzračne obrane Patriot uključujući verzije PAC-2 GEM i PAC-3.

Patriot PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) je raketni sustav zemlja-zrak koji su razvili Lockheed Martin i Raytheon. Riječ je o nadograđenoj verziji raketnog sustava Patriot i namijenjen je za presretanje i uništavanje balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa, kao i krstarećih projektila. Patriot PAC-3 koristi hit-to-kill pristup, gdje se kinetička energija projektila presretača koristi za uništavanje nadolazećeg projektila, umjesto korištenja eksplozivne bojeve glave. Baterija Patriot ima šest glavnih komponenti uključujući elektranu [dva generatora od 150 KW montirana na vozilo], radarski komplet, stanicu za upravljanje napadom, lansirna mjesta, skupinu antenskih jarbola i rakete presretače (PAC-2s i PAC-3s).

Navodno PATRIOT-ov radarski sustav s faznim nizom ima domet veći od 150 km i kapacitet praćenja do 100 ciljeva, pružajući podatke za navođenje projektila za do devet projektila. Plafon leta presretača Patriot je oko 20 km. Sustav protuzračne obrane Patriot može osigurati pokrivanje područja i obranu od oko 15 do 20 km za nadolazeće balističke projektile.

Nizozemska vlada prema pisanju NL Timesa će razmotriti isporuku nekih od svojih 68 borbenih zrakoplova F-16A/B MLU, odnosno zrakoplova F-16AM/BM (izvorno je imala 213 zrakoplova) Ukrajini ako vlada u Kijevu to zatraži. U Davosu je ministrica obrane Kajsa Ollongren također rekla da je Nizozemska voljna pomoći u plaćanju modernih tenkova Leopard 2 koje druge zemlje šalju Ukrajini. Zrakoplov F-16A/B MLU (Mid-Life Update – nadogradnja srednjeg životnog vijeka) koju su USAF-a i europske partnerske zračnih snaga (EPAF) i odnosi se na nadogradnju kokpita i avionike kao u F-16C/D Block i uključuje mogućnost korištenja radarski vođenih projektila zrak-zrak, zatim poboljšanje operativnih performansi i poboljšanje pouzdanosti, mogućnosti podrške i održavanja zrakoplova.

Kraljevska nizozemska vojska raspolagala je s 445 Leoparda 2, od kojih je 1993. godine njih 330 poboljšano na standard 2A5 1993., a kasnije je 188 poboljšano u standard 2A6. Tijekom 2011. nizozemsko Ministarstvo obrane objavilo je da će preostala tenkovska divizija biti ukinuta, a tenkovi Leopard prodani zbog rezova u proračunu. Do sada su Leopardi 2 prodani Finskoj u (ugovor iz siječnja 2014. od 200 mil. Eura). Trenutno u sastavu svoje vojske ima svojih 16 Leoparda 2A7 te od Njemačke iznajmljuje još 18 radi opremanja jedne oklopne bojne.

Ovi tenkovi su viđeni pod nizozemskom zastavom tijekom NATO združene vježbe „NATO Enhanced Forward Presence in Lithuania“ u listopadu 2021. Ranije je objavljeno da će Nizozemska u 2023. izdvojiti 2,5 milijarde Eura za potporu Ukrajini.