Trenutno pregledavate NAJVEĆI SVJETSKI PROIZVOĐAČI ORUŽJA

NAJVEĆI SVJETSKI PROIZVOĐAČI ORUŽJA

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:STRANE OS

U 2017. godini sto najvećih proizvođača oružja (bez Kine) prodalo je oružje u vrijednosti 398,2 milijarde dolara, što je 2,5 posto više nego u 2016. godini, navodi se u izvješću Međunarodnog instituta za mirovne studije iz Stockholma

Američke tvrtke neprikosnoveni su lideri na svjetskom tržištu oružja vrijednom 398 milijardi dolara, navodi se u izvješću Međunarodnog instituta za mirovne studije iz Stockholma (SIPRI -Stockholm International Peace Research Institute)

U 2017. godini sto najvećih prodalo je oružje u vrijednosti 398,2 milijarde dolara, što je 2,5 posto više nego u 2016. godini. Ujedno je 2017. bila treća godina rasta za industriju, piše CNBC.

Ukupni iznos isključuje Kinu, zbog nedostatka dostupnih podataka na temelju kojih bi se mogla donijeti razumna ili dosljedna procjena”, navodi SIPRI.

“Ukupni rast prodaje oružja vodećih sto tvrtki u 2017. godini potaknut je povećanjem ulaganja u nabavu oružja nekoliko država, prvenstveno Sjedinjenih Država i Rusije”, navodi se u izvješću SIPRI-ja.

Na drugom mjestu iza Amerikanaca su ruske tvrtke. Po prvi put se među deset najvećih dobavljača oružja, uz europske i američke korporacije, našla jedna ruska tvrtka. Deset ruskih kompanija u 2017. prodalo je oružje u vrijednosti 37,7 milijardi dolara, što predstavlja 9,5 posto ukupne prodaje sto najvećih dobavljača oružja.

Evo pregleda 10 vodećih svjetskih dobavljača oružja po prihodima:

10. Almaz-Antey

Prihod od prodaje: 8,6 milijardi dolara
Zemlja: Rusija

Ruski dobavljač oružja je prvi put među deset najvećih na popisu SIPRI-ja. Almaz-Antey, najveća ruska vojna tvrtka, u 2017. povećala je prodaju oružja za 17 posto, na 8,6 milijardi dolara, navodi se u izvješću.

Almaz-Antey je proizvođač ruskog S-400, mobilnog dalekometnog raketnog sustava zemlja-zrak, koji je privukao strane vojne kupce.

S-400 je odgovor Kremlja na američki raketni sustav Patriot kojeg proizvode Raytheon i THAAD platforma Lockheed Martin. Najmanje 13 zemalja izrazilo je interes za kupnju S-400 umjesto američkih sustava unatoč mogućnosti da Sjedinjene Države protiv njih pokrenu sankcije.

9. Leonardo

Prihod od prodaje: : 8,9 milijardi dolara
Zemlja: Italija

Leonardo ima portfelj od helikoptera preko raketa do bespilotnih letjelica. Nekada poznat pod imenom Finmeccanica, Leonardo je veći od dva talijanska proizvođača oružja koji su rangirani među sto njavećih u svijetu. Leonardo također proizvodi opremu za civilne svemirske programe.

Tvrtka je od prodaje oružja u 2017. ostvarila 8,9 milijardi dolara prihoda, što čini 68 posto ukupnog prihoda tvrtke.

8. Thales

Prihod od prodaje: 9 milijardi dolara
Zemlja: Francuska

Kao jedan od najvećih proizvođača oružja u Europi, Thales proizvodi različite sustave oružja, od oklopnih vozila, sustava proturaketne obrane do navigacijske opreme.

Thalesova prodaja oružja od 9 milijardi dolara čini oko polovicu ukupnog prihoda tvrtke u 2017. godini. U 2017. francuska je tvrtka povećala je prodaju oružja za gotovo sedam posto u odnosu na prethodnu godinu.

7. Airbus grupa

Prihod od prodaje: 11,3 milijarde dolara
Država: paneuropska kompanija

Airbus grupa je drugi po veličini proizvođač oružja u Europi. U 2017. godini od prodaje oružja prihodovala je 11,3 milijarde dolara. Međutim, ugovori o oružju čine samo 15 posto ukupnih prihoda tvrtke koji su u 2017. iznosili 75 milijardi dolara. Najveći dio prihoda tvrtke dolazi od komercijalnih zrakoplova i svemirskog programa.

Najprepoznatljiviji vojni proizvod tvrtke je borbeni zrakoplov Eurofighter Typhoon, koji je nastao suradnjom Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije i Španjolske. Danas je aktivno 546 zrakoplova Eurofighters.

6. General Dynamics

Prihod od prodaje: 19,5 milijardi dolara
Zemlja: Sjedinjene Američke Države

General Dynamics, bivši Chrysler Defence, poznat je kao tvorac američkog tenka M1 Abrams. Kompanija je u 2017. od prodaje oružja prihodovala 19,5 milijardi dolara, što je neznatno manje u usporedbi s 19,6 milijardi dolara prihoda u prethodnoj godini.

M1 Abrams je korišten u gotovo svim većim američkim sukobima otkako je predstavljen 1980. godine i još uvijek služi kao glavni borbeni tenk za američku vojsku i mornarički korpus.

Prodaja oružja tvrtke čini 63 posto ukupne prodaje tvrtke. General Dynamics u 2017. prihodovao je ukupno 31 milijardu dolara.

5. Northrop Grumman

Prihod od prodaje: 22,4 milijarde dolara
Zemlja: Sjedinjene Američke Države

Northrop Grumman je u 2017. povećao prodaju za 2,4 posto na 22,4 milijarde dolara. U lipnju je tvrtka specijalizirana za zrakoplovne i obrambene tehnologije preuzela proizvođača raketa Orbital ATK za 7,8 milijardi dolara. Sporazum omogućuje Northropu da proširi svoje kompetencije na svemirskom tržištu, području na kojem Orbital ATK ima dominantnu ulogu.

U listopadu je američko zrakoplovstvo dodijelilo Northrop Grummanu 792 milijuna dolara za razvoj prototipa domaćeg sustava za lansiranje. Očekuje se da će radovi tvrtke Northrop na sustavu OmegA Rocket biti dovršeni 2024. godine.

4. BAE Systems

Prihod od prodaje: 22,9 milijardi dolara
Zemlja: Ujedinjeno Kraljevstvo

BAE Systems najveći je britanski proizvođač oružja. U 2017. kompanija je ostvarila rast prodaje od 3,3 posto. Gotovo 30 tisuća od ukupno 83 tisuće zaposlenih u BAE-u radi za američku podružnicu. Proteklog ljeta britanska kompanija ugovorila je s  američkom mornaricom gradnju novog amfibijskog borbenog vozila. Procjenjuje se da je ugovor vrijedan 1,2 milijarde dolara.

3. Raytheon

Prihod od prodaje:23,9 milijardi dolara
Zemlja:Sjedinjene Američke Države

Raytheon je vodeći svjetski proizvođač vođenih raketa i lider u sustavima proturaketne obrane. U 2017. zabilježili su rast prodaje za 2 posto, na 23,9 milijardi dolara u odnosu na prodaju u 2016. godini.

Raytheonov portfelj uključuje raketni sustav Patriot, platformu koja se potvrdila u ratnom okruženju i koja je postala okosnica europske obrane od balističkih raketa. Izvan Europe sustavom Raytheon Patriot upravlja devet zemalja.

2. Boeing

Prihod od prodaje: 26,9 milijardi dolara
Zemlja: Sjedinjene Američke Države

Razlika između dvaju vodećih američkih proizvođača oružja, Lockheed Martina i Boeinga, povećala se u 2017. na 18 milijardi dolara.

“Pad prodaje Boeinga može se djelomično pripisati kašnjenjima u isporuci zračnog tankera KC-46 i završetku isporuka transportnih zrakoplova C-17”, navodi se u izvješću SIPRI-ja.

Međutim, prodaja oružja čini samo 29 posto ukupne prodaje Boeinga, uz Airbus najvećeg proizvođača civilnih zrakoplova.

Boeing je u 2018. potpisao veliki broj  ugovora s Pentagonom. Samo u rujnu Boeingu je dodijeljeno više od 20 ugovora s kumulativnom vrijednošću od 13,7 milijardi dolara.

1. Lockheed Martin

Prihod od prodaje: 44,9 milijardi dolara
Zemlja: Sjedinjene Američke Države

S portfeljom koji pokriva raspon od borbenih brodova i hipersoničnih raketa do borbenih zrakoplova, Lockheed Martin ostaje najveći svjetski proizvođač oružja.

U 2017. godini američki div sa sjedištem u Bethesdi prihodovao je 44,9 milijardi dolara, što je 8,3 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Ove godine, Lockheed Martin je dobio dva nova ugovora s Pentagonom za hipertonično oružje i nastavlja isporuku borbenog zrakoplova F-35, najskupljeg američkog borbenog sustava.

Priredio : S.Linic

Izvor: tockanai.hr