NAJVEĆE VOJNE VJEŽBE
ZRAČNIH SNAGA NATO
AIR DEFENDER 2023

Što NATO zapravo uvježbava. Jedan od glavnih ciljeva Air Defender 2023 je uvježbavanje brzog raspoređivanja rezervnih američkih snaga u Europi

12. lipnja u Europi počinje najveća zračna vježba od Hladnog rata Air Defender 2023. U vježbi sudjeluje 220 letjelica, od kojih će stotinjak dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, tako da će na europskom nebu biti poprilična gužva do završetka ovih manevara 23. lipnja.

Glavna značajka vježbi bit će uvježbavanje razmještanja američkih zračnih sposobnosti, sudjeluju zračne snage Nacionalne garde SAD-a, dakle – objektivno pričuva. Zapravo riječ je o uvježbavanju brzog raspoređivanja svih raspoloživih NATO snaga u Europi.

Treba napomenuti da će jedinice Zračnih snaga Nacionalne garde SAD-a doletjeti u Europu sa jurišnim zrakoplovima F-35, F-15, F-16 i A-10.

Potonji izravno ukazuju da se neće vježbati samo zračne bitke i udari na velike udaljenosti, već i izravni napadi na zemaljske ciljeve na bojnom polju dakle bliska zračna potpora.

Područja vježbi koje je najavio Bundeswehr također govore sama za sebe:

Tri baze u samoj Njemačkoj iz kojih će zrakoplovi letjeti u misije prema Rusiji, točnije Crnom i Baltičkom moru.

U slučaju razvijanja hipotetskog ratnog scenarija, zračnim snagama američke Nacionalne garde treba dodati i snage američkog ratnog zrakoplovstva, pa će sve početi ličiti na početak operacije Pustinjska oluja s velikim zračnim napadom na Irak. Naravno, ovo je samo hipotetski scenarij, ali to je onaj koji NATO prakticira.

A ne treba zaboraviti da se paralelno s vježbama na nebu odvija niz uzastopnih vježbi u zemljama NATO-a u Europi na moru i kopnu. Riječ je o pet vježbi pod pokroviteljstvom Saveza, ne računajući nacionalne manevre Oružanih snaga koji se održavaju u isto vrijeme i također će završiti sredinom lipnja.

Kao odgovor Kremlja na ove vježbe treba ponovno očekivati zastrašivanje nuklearnim oružjem, sa namjerom proboja europske proturaketne obrane. Međutim, iako su Iskander i Kinžal stvoreni upravo za te zadaće mit o njima djelomično su uništile OS Ukrajine.

Izvor;

  1. www.nato.int 
  2. sundries.com.ua
  3. slobodna dalmacija

Za web priredio SL