Trenutno pregledavate NAJVEĆA VOJNA VJEŽBA HV DO SADA:  VELEBIT 18 – ZDRUŽENA SNAGA

NAJVEĆA VOJNA VJEŽBA HV DO SADA: VELEBIT 18 – ZDRUŽENA SNAGA

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:OS RH

Sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske Velebit 18 – ZDRUŽENA SNAGA, provedena je od 13. do 15. listopada 2018. na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.

To je bio glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, u kojem je sudjelovalo oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena je borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.

Subota, 13. listopada 2018.-POČETAK VJEŽBE

VOJARNA “JOSIP JOVIĆ” U UDBINI (10:00-12:00)

Na ovoj lokaciji smješteno je Zapovjedništvo vježbe – operacije Združena snaga.
Demonstrirale su se sposobnosti Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uređaji domaće proizvodnje.

VOJNI POLIGON “GAŠINCI” (10:00-12:00)

Na poligonu Gašinci kod Đakova prikazano je djelovanje obrane s prelaskom u napadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, savladavanje  minsko-eksplozivnih zapreka uz provedbu bojevih gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga. Na ovoj lokaciji je angažirano više desetaka tenkova i oklopnih vozila, a provedena su gađanja iz borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

Nositelj vježbe bila je 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirana bojne Tigrovi, snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO.

VOJNO VJEŽBALIŠTE “GAKOVO” (15:00-17:00)

Pripadnici Prve pričuvne pješačke pukovnije, Vod specijalne vojne policije te pripadnici Središnjice za obavještajno djelovanje demonstrirali su osiguranje i obranu prostora te blokiranje i neutralizaciju ubačene terorističke skupine.

VOJNI POLIGON “RT KAMENJAK” KOD MEDULINA (9:00-13:00)

Na poligonu “Rt Kamenjak” provedena je vježba borbenih gađanja prilikom koje protuzračna obrana  štiti ključnu infrastrukturu i zapovjedna mjesta.

Na aktivnosti su sudjelovali pripadnici Pukovnije protuzračne obrane s protuzračnim sustavima STRELA 2M i IGLA, višecjevnim lanserima raketa 107mm i 128mm, samovoznim protuzračnim topom BOV-3 20mm te drugim sredstvima za protuzračnu obranu.

Nositelj vježbe je PZO pukovnija, uz topničke vodove borbenih oklopnih vozila iz Gardijske mehanizirane brigade i Gardijske oklopno mehanizirane brigade.

VOJNI POLIGON “CRVENA ZEMLJA” KOD KNINA (12:00-13:00)

Pripadnici 3. mehanizirane bojne „Pauci“ Gardijske mehanizirane brigade u vježbi s bojevim gađanjem demonstrirali su provedbu napadnih operacija.

Na vježbi je angažirano preko deset borbenih oklopnih vozila Patria te razna topnička i protuoklopna sredstva.

Nedjelja, 14. listopada 2018.

VOJNI POLIGON “DUGI OTOK”(9:00-12:00)

Na ovoj lokaciji provedene su pomorske operacije koje su uključivale provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku.

Raketne topovnjače izvele su raketno-topničko gađanje ciljeva na moru, a po završetku gađanja djelovalo se topništvom na vučenu metu, koju je vukao MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Aktivnost je provodila Flotila HRM-a, Obalna straža RH i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

OJNO VJEŽBALIŠTE “KUPA” (13:00-14:00)

Na vojnom vježbalištu Kupa prikazana je priprema i savladavanje vodene zapreke kroz izlazak na vodenu  zapreku, reakcija na neprijateljsko motrenje iz zraka te prolaz snaga na skelskom i mostnom mjestu prolaza.

Nositelj vježbe je  bila Inženjerijska pukovnija, uz sudjelovanje voda tenkova M84, borbenih vozila pješaštva i borbenih oklopnih vozila Patria te desetine Vojne policije.

VOJNO VJEŽBALIŠTE “CEROVAC” (15:00-16:00)

Prikazane su sposobnosti potpore civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja, civilno vojna suradnja te je prezentiran uređaj za pročišćavanje vode.

Aktivnost je provodila Logistička satnija, vod za usluge, vod za pročišćavanje vode, desetina VP te tim civilno-vojne suradnje (CIMIC).

Ponedjeljak, 15. listopada 2018.-GLAVNI DOGAĐAJ VOJNE VJEŽBE VELEBIT 18

VOJNI POLIGON “EUGEN KVATERNIK” KOD SLUNJA (13:00-15:00)

Provedbu vježbe napadnih operacija provelo je više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona – provedena su gađanja iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, Panzer haubice 2000, samohodnih višecjevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

Nositelj vježbe je bila 2. mehanizirana bojna Gromovi, Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom i tenkovskom satnijom iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, snagama topništva iz Topničko raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu.

VOJNI POLIGON “ŽIRJE” (9:00-12:30)

Na ovoj lokaciji demonstriran je zračni desant ubacivanjem snaga Središnjice za obavještajno djelovanje te pomorski desant snaga mornaričko-desantnog pješaštva.

Na ovoj lokaciji nositelj aktivnosti je bila Flotila HRM-a i Obalna straže RH uz snage Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatske kopnene vojske, a angažirano je bilo preko deset plovila Hrvatske ratne mornarice.