Trenutno pregledavate Međunarodna konferencija 9. Centra znanja „30. GODINA U ZAJEDNIŠTVU“

Međunarodna konferencija 9. Centra znanja „30. GODINA U ZAJEDNIŠTVU“

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:HČZ RH-ZU

Konferencija je održana 09. prosinca 2021.godine, u hotelu “Academia” u Zagrebu.

Kroz uvodno izlaganje konferenciju je otvorio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Istakao je kako je osnovna misija MHB u suradnji sa udrugama, skrb o najranjivijima među nama te održivost i otpornost u ovim teškim vremenima. Cilj je osigurati trajno i dostojanstveno vrednovanje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kao i digniteta Domovinskog rata

Najavljene teme i zakonodavne okvire su kroz izlaganja i prezentacije predstavili:

  • Nevenka Benić, načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata
  • Petra Šćukanec, načelnica Sektora za normativne i opće poslove,
  • Zlatkica Marinković – Danilović, načelnica Sektora za poboljšanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i skrb o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata,
  • Ivona Paltrinieri, ravnateljica  Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja,
  • Ana Filko, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja,

Iskustva iz drugih država o veteranima, stradalnicima i pitanju nestalih osoba predstavili su : pukovnik Bruno Zorica – Zulu ( Francuska – Legija stranaca ), general bojnik Željko Šiljeg ( HVO – BiH ) i Haki Kasumi ( Kosovo )

Na konferenciji su sudjelovali i državni tajnik Dinko Tandara te predstavnici petnaesta udruga uključenih u rad 9.tog Centra znanja.

Po završetku konferencije doneseni su slijedeći zaključci:

  1. Centar znanja je dobar primjer zajedništva branitelja i stradalnika Domovinskog rata na promicanju vrijednosti Domovinskog rata, podizanju kvalitete življenja i uključenosti u društveni razvoj Republike Hrvatske, kao i u podršci procesu rješavanja pitanja nestalih osoba u Domovinskom ratu.
  2. Suradnja i povezivanje udruga iz Domovinskog rata, suradnički i partnerski odnosi sa Ministarstvom hrvatskih branitelja te uvažavanje stavova branitelja i stradalnika temelj su za unaprjeđenje kvalitete življenja, očuvanje sjećanja na Domovinski rat i sustavno rješavanja problema nastalih kao posljedice Domovinskog rata.

Tekst i fotografije: Mladen Lalić i Branko Gačak