Obilježavanje 30. obljetnice VRO Medački džep, Gospić, 9. rujna 2023.

Svečano obilježavanje 30. obljetnice oslobađanje područja nazvanog Medački džep, održano je u Gospiću, 9. rujna ove godine. Aktivnosti su započele polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u Vojarni 9. GBR „Vukovi“ , nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja „Velebitskim junacima“ na Rizvanuši. Počast je odana i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Gospiću, a svetu misu za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Katedrali Navještenja blažene djevice Marije predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan. 

Nazočnima su se obratili sudionik VRO Medački džep Josip Slaćanin, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Ante Deur te izaslanik predsjednik RH Marijan Mareković. 

Ministar Medved istaknuo je izniman značaj vojno-redarstvene operacije Medački džep u obrani Like i cijele Hrvatske u Domovinskom ratu. „Hrvatski narod nikada nije zaboravio sve naše bitke koje smo vodili kroz dugu i tešku povijest, kao ni sve naše žrtve koje smo podnijeli u borbi za obranu svoga doma i naše domovine. Mnogi su svoje domoljublje platili svojom krvlju, ali svjedočili su istinu i vjeru, bez uzmicanja, Hrvatska im je bila snaga – Hrvatska iznad svega! Zahvalni smo na njihovoj žrtvi za domovinu, koja je trajno ugrađena u temelje naše države.“, rekao je izaslanik predsjednika Vlade, ministar Tomo Medved.

U ime sudionika VRO Medački džep okupljenima se obratio Josip Slaćanim i istaknuo kako je dužnost obilježavati sve veličanstvene operacije i prisjećati se onih koji su dali živote za Hrvatsku.

U ime Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga aktivnostima u Gospiću nazočili su predsjednik Igor Majetić i član predsjedništva HČZ Ogulin Vedranko Brozović.

Tekst: Branko Gačak, glavni tajnik HČZ-ZU

Fotografije: MHB i MORH

Više o operaciji “Medački džep” PROČITAJTE OVDJE.