LIKA 2022 - Tradicionalni obilazak ličkog ratišta

Udruga 128.br HV »Sveti Vid« Rijeka svake godine u vrijeme obilježavanja dana ustrojavanja brigade organizira obilazak ličkog ratišta- mjesta na kojima je brigada provela Domovinski rat i mjesta stradanja i pogibija njenih pripadnika. Tako je bilo i 17.rujna ove godine. Po već ustaljenom redu najprije se obilazi Čanak, gdje su 10.prosinca 1991.godine poginuli: Franjo Matašić, Miljenko Benaš, Ivoslav Škaron, Zlatko Liker i Ivan Radica. Potom se ide do spomenika u Ibrešićima gdje su u četničkom napadu na naše položaje 19.01.1992.godine poginuli: Petar Horvat, Zvonimir Škerl, Nevenko Grbac i Samir Terzić.

U Perušiću, gdje su tijekom Domovinskog rata položaje držale 1. i 3. bojna, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na centralnom križu. Zatim put vodi do Gospića, do Đačkog doma gdje su za Badnjak 1991.godine poginuli:Bruno Colnar, Stjepan Klić, Pavao Putrić i Goran Šimac. I na kraju put završava u Korenici sa polaganjem vijenca i pajenjem svijeće na mjestu gdje je po završetku VRO »OLUJA« 128.br HV uspostavila svoje ZM.

Na svim mjestima pogibija zapaljene su svijeće i položeni vijenci. Ovaj put su nam se pridružile članice i članovi Udruga roditelja branitelja poginulih u Domovinskom ratu i Udruga udovica te pripadnici KN »Armada« Rijeka.

Običaj je da svake godine domaćin Udruzi bude jedno od mjesta: Gospić, Perušić ili Korenica. Ovaj put je to bio Gospić koji je za pripadnike Udruge osigurao ručak.

Obilazak ličkog ratišta ne bi bio moguć bez potpore Grada Rijeke koji je osigurao autobus i PGŽ koja tradicionalno osigurava vijence i svijeće.