Trenutno pregledavate Krvavi Uskrs 1991. odnio je prvu hrvatsku žrtvu u Domovinskom ratu

Krvavi Uskrs 1991. odnio je prvu hrvatsku žrtvu u Domovinskom ratu

U rano jutro 31. ožujka 1991. godine, nedaleko Plitvičkih hotela, kolona s hrvatskim specijalcima, je napadnuta iz zasjede.

Krvavom Uskrsu, prethodio je miting “Istine”. Isti je održan na Plitvicama, u organizaciji, srpskih ekstremista nakon kojeg Martićevi milicajci okupiraju Plitvice.

Kako vremena za čekanje, nije bilo, na okupirane Plitvice, upućeno je nekoliko stotina pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, specijalne postrojbe MUP-a Kumrovec, te antiterorističke jedinice Lučko, čiji su pripadnici bili iz svih krajeva hrvatske.

U rano jutro 31. ožujka 1991. godine, nedaleko Plitvičkih hotela, kolona s hrvatskim specijalcima, je napadnuta iz zasjede. Na kolonu vozila, otvorena je vatra iz raznog oružja, te ispaljena tromblonska mina , u pun autobus hrvatskih redarstvenika. Na sreću tromblonskoj mini, nije bio izvučen osigurač, te nije eksplodirala pri udarcu.

Hrvatski specijalci, uzvratili su vatru te u munjevitom napadu, po dubokom snijegu, u nekoliko sati razbijaju pobunjeničke grupacije i pritom uhićuju devet pobunjenih Srba. Među uhićenima bili su i čelnici SDS-a, koji su za pojasom nosili, revolver magnum 357, a u bunkeru vozila im je pronađeno dodatno oružje.

U toj akciji, koja je u potpunosti uspjela i pri čemu je, uspostavljena hrvatska vlast, ostaje zapamćena i po prvoj hrvatskoj žrtvi. U samoj akciji, poginuo je policajac Josip Jović te je ranjeno sedam pripadnika specijalne policije. Nakon uspješne akcije, hrvatskih redarstvenih snaga, na područje Plitvica pristižu snage JNA, s vozilima i oklopnim transporterima, pod izlikom, osiguravanja prekida vatre i uspostavom tampon zone. Kasnije se je pokazalo, da su stali na stranu pobunjenih Srba te su ih u kasnijim sukobima otvoreno pomagali.

Dvadeset dvogodišnji Josip Jović, iako opremljen pancirnim prslukom, pogođen je u nezaštićeni dio tijela, te je bez obzira na brzu intervenciju sanitetskih službi, preminuo na putu do bolnice, te time postaje, prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu.

Damir Batistić / Torpedo.media