Trenutno pregledavate Krstičević i Šundov s hrvatskim vojnicima u Libanonu: ‘Od zapovjednika misije UNIFIL čuo sam brojne pohvale, ponosan sam na hrvatske vojnike’

Krstičević i Šundov s hrvatskim vojnicima u Libanonu: ‘Od zapovjednika misije UNIFIL čuo sam brojne pohvale, ponosan sam na hrvatske vojnike’

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:OS RH

Ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga (GS OSRH), general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković ponosni su doprinosom hrvatskih vojnika UN-ovoj mirovnoj misiji u Libanonu, priopćeno je u četvrtak prvog dana njihova posjeta.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković 28. i 29. studenog borave u službenom posjetu pripadnicima hrvatskog kontingenta UN-ove operacije potpore miru u Libanonu (UNFIL).

U Libanonu je trenutno drugi hrvatski kontingent – 2. HRVCON UNIFIL, u čijem je sastavu 51 pripadnik HV-a koji djeluje u sastavu brigade „Garibaldi“ Oružanih snaga Italije, navodi Ministarstvo obrane u priopćenju.

U sklopu posjeta hrvatski dužnosnici razgovarali su sa zapovjednikom UNIFIL-a,  generalom Stefanom Del Colom i zapovjednikom UN-ove baze Shama (Sektora Zapad) generalom Diodatom Abagnarom.
Del Colo je pohvalio angažman i sudjelovanje HV-a u UNFIL-u te izrazio zadovoljstvo doprinosom Hrvatske očuvanju mira i globalne sigurnosti, a ministar Krstičević pohvalio je hrvatske vojnike UNFIL-a za uspješno izvršene zadaće

“Od zapovjednika misije UNIFIL čuo sam brojne pohvale, ponosan sam na hrvatske vojnike. Sudjelovanjem u UNIFIL-u jačamo interoperabilnost Hrvatske vojske i unapređujemo postojeće sposobnosti naše inženjerije, koja se mnogo puta tijekom prošle i ove godine dokazala u aktivnostima pomoći civilnim institucijama”, rekao je.

Krstičević se osobno uvjerio u odlične uvjete života i rada hrvatskih vojnika u UNFIL-u i njihovu izvrsnu suradnju s talijanskim kolegama.

“Od nekadašnje zemlje primateljice pomoći Ujedinjenih naroda, Hrvatska je prešla u zemlju davateljicu pomoći i drago mi je što i ovim sudjelovanjem u UNIFIL-u doprinosimo očuvanju globalnog mira i stabilnosti,” zaključio je Krstičević.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov također je pohvalio hrvatski kontinget i čestitao “našim vojnicima, dočasnicima i časnicima na svemu što rade”. “Također, hvala Hrvatskoj kopnenoj vojsci što je izvrsno pripremila naše pripadnike za sudjelovanje u ovoj složenoj operaciji”, rekao je.
“Hrvatski vojnici ovdje u Libanonu svoje zadaće obavljaju profesionalno, časno, vojnički i pošteno, i to su vrline koje karakteriziraju hrvatskog vojnika koji je poželjan u svakoj operaciji”, rekao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general Siniša Jurković.

“Naši inženjerci rade na uređenju UN-ovih kampova, makadamskih cesta i puteva. Angažirani smo u u osiguranju baza, a neki pripadnici rade u strojarskim i bravarskim radionicama, gdje izrađuju elemente za potrebe civilnog stanovništva. U sklopu jednog UN-ovog projekta napravili smo elemente za školu za djecu s posebnim potrebama”, rekao je zapovjednik 2. hrvatskog kontingenta, bojnik Siniša Šlibar. 

Hrvatski kontingent u svom sastavu ima i tim za protueksplozijsko djelovanje, spreman 24 sata koji može djelovati u području Sektora zapad, ako je potrebno, rekao je.

Od travnja 2018. godine OS RH u područje operacije UNIFIL upućuju inženjerijsku satniju lociranu u kampu „Shame“. Pripadnici prvog hrvatskog kontingenta, koji je od travnja do studenog boravio u UNIFIL-u, vratili su se 22. studenog 2018. s uspješno provedene zadaće. 

Područje operacije hrvatskog kontingenta UNIFIL je u Južnom Libanonu, između rijeke Litani na sjeveru i crte razdvajanja između Libanona i Izraela, tzv. Plave linije (BL), na jugu i jugoistoku Libanona.

Na čelu Sektora zapad, pod kojim je i hrvatski kontingent,  od 18. listopada je brigadni general Diodato Abagnara iz OS Italije.

Temeljna zadaće hrvatske inženjerijske satnije je da u sklopu Bojne za borbenu potporu osigura svu potrebnu podršku snagama UNIFIL-a kroz provedbu mjera zaštite snaga i potpore pokretljivosti u području operacije te osiguravanja neometane taktičke i strateške komunikacije.

Pripadnici OSRH sudjeluju u mirovnim misijama UN-a od 1999. godine, a trenutno je 67 pripadnika u UN-ovim operacijama potpore miru, osim UNFIL-a još i u UNMOGIP-u  (UN-ova vojnopromatračka skupina u Indiji i Pakistanu) te  MINURSO (UN-ova misija za referendum u Zapadnoj Sahari). 

Izvor: MORH i Slobodna Dalmacija