Trenutno pregledavate KOVČANJE 2019-Redovni Sabor i sjednica Središnjeg odbora HČZ-ZU

KOVČANJE 2019-Redovni Sabor i sjednica Središnjeg odbora HČZ-ZU

Hrvatski časnički zbor – Zajednica udruga je u Vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju od 17. do 20. rujna 2019. godine održala sjednice svojih tijela. U cilju pripreme dokumenata za 14. redovni Sabor, 18. i 20. rujna su održane 2. i 3. sjednica Središnjeg odbora te donesene odluke o udruživanju Hrvatskog časničkog zbora Brodsko-posavske županije i Hrvatskog časničkog zbora „Liburnija“ iz Opatije u Zajednicu udruga Hrvatskog časničkog zbora. Tijekom 2. sjednice Središnjeg odbora imenovan je brigadir Neven Cugelj iz HČZ Ogulin na mjesto glavnog tajnika i člana Predsjedništva HČZ-ZU. Također, u punopravno članstvo HČZ ZU primljen je i novoosnovani HČZ Liburnije tako da je Primorsko goranska županija u HČZ ZU predstavljena sa HČZ Primorja sa sjedištem u Kastvu i HČZ Liburnije sa sjedištem u Opatiji.

Sjednica 14. redovnog Sabora održana je 20. rujna, a u njenom radu uz izaslanike iz matičnih (županijskih i gradskih) udruga sudjelovali su izaslanici potpredsjednika Vlade i ministra obrane, pukovnica Lenka Perić, zatim izaslanik ministra hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra Dinko Tandara te izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH, brigadir Marin Nekić. Saborom je predsjedalo radno predsjedništvo u sastavu Branko Gačak, predsjednik HŠZ-ZU, zatim Igor Majetić, dopredsjednik HČZ-ZU i predsjednik HČZ SU Karlovačke županije te Stanislav Linić, predsjednik HČZ „Primorje“.

Tijekom Sabora usvojena su izvješća o radu i Financijsko izvješće za 2018. godinu, koje je podnio predsjednik HČZ-ZU Branko Gačak te Izvješće Nadzornog odbora koji je podnio predsjednik Nadzornog odbora Davor Špoljarić (HČZ Virovitica) te Izvješće Suda časti koji je podnio predsjednik suda časti Dražen Magić (HČZ Koprivnica).

Uz usvajanje navedenih izvješća doneseni su planski i financijski dokumenti za narednu godinu, odnosno Plan rada i Financijski plan za 2020. godinu.

Tijekom radnog dijela sjednice Sabora, ratni zapovjednik 136. brigade HV i član HČZ Grada Slatine, brigadir Josip Černi je prezentirao knjigu Miljenka Brekala „Slatinska kronika Domovinskog rata“ a predstavnici HČZ „Primorje“ i HČZ „Liburnija“ brigadir Stanislav Linić i Rajko Bačnar govorili su o primjerima „dobre prakse“ njihovih udruga, koji putem raznih natječaja osiguravaju sredstva za funkcioniranje te svojim radom u znatnoj mjeri donose koristi široj društvenoj zajednici te izgradnji svekolikog sustava Domovinske sigurnosti.

Nastavno na prethodno, predsjednik HČZ-ZU se osvrnuo na potrebu pronalaženja novih područja svekoliko korisnog društvenog angažiranja udruga-članica te da se uz postojeće oblike angažiranja pozornost usmjeri na one projekte i programe, koji se mogu financirati iz europskih (ESI) fondova, zatim puten natječaja prekogranične suradnje (Interreg) te projekata koje je moguće provoditi u okviru djelatnosti Nacionalne zaklade za civilno društvo i 9. Centra znanja. U tom kontekstu naveo je zadaću HČZ-ZU te proaktivnijeg djelovanja Predsjedništva i Središnjeg odbora i čelnih struktura udruga-članica u nadolazećem periodu. Jedna od značajnih aktivnosti tijekom ove i narednih godina biti će prijenos i razmjena znanja unutar udruga-članica, pri čemu HČZ-ZU mora preuzeti jednu od središnjih uloga.

Na kraju se zahvalio svim izaslanicima Sabora na konstruktivnim prijedlozima te zahvalio uvaženim gostima iz Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja i Glavnog stožera OS RH na potpori provedbe programa i aktivnosti HČZ-ZU.  U obraćanjima pomoćnika ministra Dinka Tandare, pukovnice Lenke Perić te brigadira Marina Nekića naglašena je potreba za nastavkom zajedničko korisne suradnje te njihova daljnja potpora u provedbi programa i aktivnosti HČZ-ZU.

Tekst: B.Gačak; Foto: M.Lalić