Konferencija u organizaciji Ureda za udruge Vlade RH

Konferencija u organizaciji Ureda za udruge Vlade RH pod nazivom „Uloga i doprinos udruga u rješavanju kriznih situacija i izgradnji novih modela
pomoći i podrške“, 
Zagreb, 2. lipnja 2022.

Ured za udruge Vlade Republike hrvatske organizirao je izrazito zanimljivu konferenciju pod nazivom „Uloga i doprinos udruga u rješavanju kriznih situacija i izgradnji novih modela pomoći i podrške“, kao dio već tradicionalne aktivnosti Dana otvorenih vrata, koji se po deseti puta organiziraju u Republici Hrvatskoj. Cilj je da udruge putem kreativnih radionica, predavanja, predstava i drugih aktivnosti na inovativan način približe svoje društveno korisne programe i projekte građanstvu u cilju uključivanja građana u njihove volonterske programe.

Organiziranjem ove manifestacije Ured za udruge želi povećati vidljivost djelovanja udruga, posebno onih koje provode programe i projekte od interesa za opće dobro financirane iz javnih izvora, te poboljšati percepciju udruga u javnosti.

Uvodne pozdrave održali su obnašeteljica dužnosti ravnatelja Ureda za udruge Helena Beus i predsjednik Savjeta za razvoj civilnog društva Danko Relić, koji su sudjelovali i u prvoj panel diskusiji vezanoj uz doprinos udruga u rješavanju kriznih situacija. U prvoj panel diskusiji sudjelovali su i državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijavčanin Vuksanović, predsjednica Ukrajinske zajednice Grada Zagreba Irena Menečko, predstavnik Katoličke isusovačke službe za izbjeglice Antony Šefović te pročelnik HGSS-a Josip Granić, koji su iznosili bogata i vrijedna iskustva vezana uz aktivnosti njihovih institucija i organizacija civilnog društva tijekom potresa u Banovini i Zagrebu, prihvatom i skrbi oko ukrajinskih izbjeglica nakon ruske agresije na Ukrajinu te drugim iskustvima iz njihovih djelovanja.

U drugoj panel diskusiji koja se odnosila na pitanja izgradnje novih modela pomoći i podrške sudjelovali su predstavnice Ureda za udruge, Hrvatskog Crvenog križa, Ministarstva zdravstva te Ambidekster kluba.

Konferenciji je nazočio i manji broj predstavnika udruga koje čine 9. Centar znanja, među kojima je bio i predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Branko Gačak.

Prijenos konferencije uživo možete vidjeti na YouTube kanalu Ureda za udruge.