Konferencija u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora na temu „Aktivno starenje kroz rad u volonterskim udrugama“, Zagreb, 29. rujna 2022.

Hrvatski generalski zbor je u okviru projekta „Kako ostarjeti a ne biti usamljen“ organizirao konferenciju na temu „Aktivno starenje kroz rad u volonterskim udrugama“, koja je održana 29. rujna u prostoru udruge u Habdelićevoj ulici u Zagrebu. Konferenciju je otvorio predsjednik HGZ-a general Marinko Krešić, a prezentacije vezane uz tematsko područje konferencije održali su Saša Šegrt iz Ureda Vlade RH za udruge, general Frane Tomičić iz HGZ-a, Branka Zečević iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MRMSOSP), Ante Martić iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva (NZRCD) te Josip Granić iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Sudionicima konferencije se obratio i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik dr. sc. Špiro Janović.

Savjetnica u Vladi i Vladinom uredu, Saša Šegrt, održala je prezentaciju o aktivnom starenju kroz rad u nevladinim volonterskim udrugama. Potpredsjednik HGZ-a general Frane Tomičić je objavio rezultate stručnog istraživanja provedenog u okviru projekta o volontiranju umirovljenih hrvatskih branitelja. Voditeljica Službe za politike za osobe s invaliditetom i druge socijalno osjetljive skupine u Upravi za obitelj i socijalnu politiku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Branka Zečević upoznala je prisutne o volontiranju kroz sustav socijalne skrbi, a pročelnik HGSS-a Josip Granić govorio o znanjima i vještinama koje trebaju zadovoljiti osobe za uključivanje u HGSS. Ante Martić iz NZRCD je govorio o odnosu nevladinih organizacija prema Nacionalnoj zakladi, pozitivnim iskustvima u povlačenju sredstava iz EU fondova (ESF i ESF+) te izazovima pri provedbi projekata.

Radu konferencije je u ime HČZ-ZU sudjelovao glavni tajnik Branko Gačak.