CIOR SEMINAR 2024 "JAČANJE VEZA IZMEĐU VOJSKE I GOSPODARSTVA"

Međusaveznička konfederacija pričuvnih časnika (CIOR) i Zaklada za slobodu Friedrich Naumann zajednički su domaćini CIOR seminara 2024. Ove godine CIOR seminar održava se u Vojnoj akademiji Theodor Heuss u Njemačkoj, u vremenu od 28.-30. siječnja 2024. Cilj seminara je rasprava i edukacija o  relevantnim temama sigurnosne politike te povezivanju članova CIOR-a i posjetitelja-govornika u neformalnom okruženju.

Zahvaljujući potpori Zaklade Friedrich Naumann, ovogodišnji događaj održat će se u Theodor Heuss Akademie u blizini Bonna i fokusirati se na jačanje odnosa između vojske i gospodarstva.

Bliska suradnja između vojne i civilne industrije bila je kroz povijest uzrok mnogih revolucionarnih inovacija i osigurala tehnološku prednost tijekom Hladnog rata. Intenzitet te interakcije je slabio kako se smirivala geopolitička situacija. U prošlom desetljeću u vijestima su dominirali vojni projekti koji su kasnili, uzrokovali velika prekoračenja troškova ili potpuno propali. Osobito su multinacionalni projekti bili skloni kašnjenjima jer su se dionici borili za usklađivanje zahtjeva i financiranja.

Ruski napad na Ukrajinu uzdrmao je geopolitičko okruženje i odjednom ponovno doveo u centar pažnje rizik od konvencionalnog ratovanja velikih razmjera. Kao posljedica toga, ministarstva obrane i oružane snage diljem svijeta moraju se prilagoditi novoj stvarnosti što znači da moraju uravnotežiti želju za tehnološkom prednošću s potrebom za pravovremenom dostupnošću, otpornošću i upotrebljivošću sustava.

S civilne strane, rat u Ukrajini stavio je dodatni pritisak na naša gospodarstva koja su već bila pod stresom zbog poremećaja uzrokovanih COVID-19. Uz recesiju koja se nazire na horizontu, mnoge tvrtke polažu nade u velikodušnu državnu potrošnju i ovise o tome da će im vlada pružiti stabilnost potrebnu za uspješno poslovanje. Ali vlade se suočavaju s mnogim drugim prioritetima, među kojima su klimatske promjene, demografski izazovi, dobrobit, okoliš, obrazovanje, zdravlje.

U tom kontekstu, čini se da bi ponovno približavanje vojnih i civilnih organizacija moglo biti ključno za povećanje obrambene spremnosti uz istovremenu potporu gospodarstvu. Izazov nije samo povećati proizvodne kapacitete, već i potaknuti inovativna otkrića u vojnoj tehnologiji koja bi mogla donijeti i veliku zaradu vojnoj industriji.

Izvor: www.cior.net

Na seminaru 2024. govornici iz sektora oružanih snaga, industrije i politike pružit će svoje gledište o tome kako se možemo vratiti sinergetskoj suradnji između vojnih i civilnih organizacija.

Preliminarni popis govornika:

  • – Dr. Akitürk: voditelj Rheinmetall Project Solutions GmbH
  • – Dr. Hofstetter: Predavač za vođenje i komunikaciju na vojnoj akademiji (MILAK) ETH Zurich kao i za procese vođenja i upravljanja na sveučilištu u Luzernu
  • – General Laubenthal: zamjenik generalnog inspektora njemačke vojske
  • – Pukovnik Reisner: Zapovjednik “Garde” i vojni povjesničar i taktičar, poznat civilnoj publici po svojim analizama ukrajinskog rata na YouTubeu
  • – Gospođa Hohmann: voditeljica savjetovanja u javnom sektoru i obrani u tvrtki PriceWaterhouseCoopers
  • – Gđa Witte: mlađa savjetnica za politiku na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu