Komemoracije za poginule hrvatske branitelje kod spomen obilježja Trokut, Novska, 29. listopada 2022.

Komemoracija za 314 poginula hrvatska branitelja iz 17 postrojbi s područja Samobora, Svete Nedelje, Bjelovara, Dugog Sela, Novske, Križevaca, Koprivnice i Vrbovca, tradicionalno je održana ispred spomen obilježja Trokut kod Novske, 29. listopada ove godine. Na ovaj datum prije 31 godinu na novljanskoj bojišnici je pokrenuta prva oslobodilačka operacija za oslobađanje Republike Hrvatske „Orkan 91“. U toj operaciji koja je trajala do 3. siječnja 1992. oslobođeno je oko 2200 prostornih kilometara hrvatskog državnog teritorija. 

Komemoracija u kojoj se sudjelovala brojna državna izaslanstva, zatim izaslanstva županija i gradova čiji su branitelji sudjelovali na ovoj i drugim bojišnicama te udruga proisteklim iz Domovinskog rata započela je polaganjem vijenaca i lampiona ispred spomen obilježja kod spomen obilježja. U komemoraciji su sudjelovala izaslanstva udruga Hrvatskog časničkog zbora iz Novske, Jasenovca i Lipovljana, Pakraca i Lipika, Koprivnice, Križevaca i Svetog Petra Orehovca, Samobora i svete Nedelje i Vrbovca. Udruge HČZ-a iz Koprivnice i Vrbovca su za učenike svojih osnovnih škola organizirale predavanja na teme vezane uz Domovinski rat te posjet učenika i nastavnika komemoraciji kod spomen obilježja Trokut.

Nakon središnje komemoracije, svaka od udruga organizirala je i posjete mjestima pogibije i spomen obilježjima pripadnika svojih postrojbi na širem novljansko-lipičkom području gdje su još jednom zapalili svijeće i položili vijence za svoje poginule suborce. U ime predsjednika HČZ-ZU aktivnostima je nazočio glavni tajnik HČZ-ZU Branko Gačak. 

Nakon navedenih aktivnosti kod spomen obilježja Trokut, organizirane su i druge aktivnosti u gradovima i općinama u kojima djeluju naše udruge kojima se povodom Dana mrtvih prisjećamo svih naših poginulih i umrlih branitelja.

Tekst i fotografije: Branko Gačak